Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Március 15. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bevásárlórohamot hoz a forint gyengülése

Bevásárlórohamot hoz a forint gyengülése

A forint gyengülése új életet hozhat a határ menti kereskedelemben és vendéglátásban, az elmúlt napokban Szlovákiából, Ausztriából, Szlovéniából, illetve még Horvátországból is elindultak a bevásárlóturisták, amire ilyen mértékben jó ideje nem volt példa - írja a Napi Gazdaság. A kereskedők számára az egész éves elszámolásban általában ez nem jelent komoly tételt, sokakat azonban éppen a csődtől mentenek meg az ilyen időszakok.

300 forintos euróárfolyam az a szint, amikor a környező országokból megindul a bevásárlóturizmus − mondta a Napi Gazdaságnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A kereskedők a 'jelentős' jelzővel illetik a gyenge forint miatt a határ menti boltokban tapasztalható forgalomnövekedést.

A lap felmérése szerint tíz alapvető élelmiszer (kenyér, vaj, tej, sajt, tojás, burgonya, liszt, cukor, étolaj, sör) átlagára Szlovákiában 9,78, Csehországban 7,89, Magyarországon azonban csak 7,20 euró − vagyis a határ mentén gyakorlatilag az euróárfolyamtól függetlenül megéri a szlovákoknak az átjárás, de 300 forint feletti árfolyamnál Magyarország a 'sláger', mivel a cseh korona és a lengyel zloty nem gyengélkedik, ezért ilyenkor egy-egy hétvégén tízezrek indulnak el ide. Északi szomszédaink előszeretettel látogatják a budapesti szabadidős központokat, mint például a Tropicariumot vagy a Csodák Palotáját. A kisvárosi (külkerületi) helyeket keresik, amelyek könnyen megközelíthetőek, lehet parkolni és bevásárlóközpont közelében vannak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.