Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2011. November 24. 14:44, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Zsugorodik a magyar gazdaság - beköszönt a recesszió?

Zsugorodik a magyar gazdaság - beköszönt a recesszió?

Enyhe romlást mutat novemberre a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó. A reálgazdaság teljesítményét mérő, tíz összetevőből álló index 0,13 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest novemberre.

A friss GDP-adatok nyomán felülvizsgált szám már nem mutat ugyan recessziót a harmadik negyedévre, mint a korábbi számok alapján, de szeptember–november időszakra már igen. A GYIA revíziója azért eredményezett jelentős változást a korábban becsült értékekhez képest, mert a tényadatok jelentősen átalakultak a mezőgazdaság korábban vártnál is kiemelkedőbb teljesítménye miatt - írja a Világgazdaság. A GYIA összetevőinek fele a növekedés irányába hatott, négy viszont zsugorodott, és ezeknek a súlya összességében nagyobb volt. A javulás felé hatott a csökkenő reálkamat, a növekvő pénzkínálat, illetve a hosszú és a rövid állampapírhozamok különbségének szűkülése. Ezúttal még a tőzsdeindex is segítette a bővülést, és jelentősen csökkent a munkakeresés átlagos időtartama is.

Rontott viszont az összképen a német üzleti hangulat negatív változása, és a legfontosabb összetevő, az ipari termelés és az ágazat belföldi értékesítésének alakulása is. Ezúttal a fogyasztási hitelek inflációval korrigált állománya is szűkült, a reálkeresetek pedig változatlan szinten stagnáltak.

Hiába lett a harmadik negyedéves magyar növekedési adat kedvezőbb az előzetes várakozásoknál, megmaradt a konjunktúraindexek és a tényszámok közötti ellentmondás. Míg ugyanis a statisztikák alapján bővülés mutatható ki, addig a gazdasági szereplők már majdnem olyan pesszimisták, mint a 2008–2009-es recesszió idején. Ugyanez megfigyelhető európai szinten is. A tegnap megjelent európai ipari beszerzésimenedzser-index például két és fél éves mélypontra jutott, 46,4 ponttal. Ugyanakkor a szolgáltató szektor hasonló indexe valamelyest javult, bár ugyancsak a csökkenést jelentő, 50 pont alatti tartományban található.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gazdaság, gdp, recesszió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 19. 06:00, szerda | Belföld

Hőség- Harmadfokú riasztás lépett életbe

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján

2024. Június 19. 06:00, szerda | Belföld

A KDNP kilép az Európai Néppártból és annak frakciójából

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) távozik az Európai Néppártból (EPP) és annak frakciójából, miután Magyar Pétert kedden az EPP mégis felvette - közölte Semjén Zsolt pártelnök és Hölvényi György EP-képviselő az MTI-vel.

2024. Június 18. 12:04, kedd | Belföld

MÁV-Start: indul az Intercity Splitbe

Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága.

2024. Június 18. 12:01, kedd | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: területvédelmi tartalékosokat toborzunk!

Szükség van a bátrakra, minél több olyan honfitársunkra, aki megvédi Magyarországot és akivel erősebb a társadalmunk.