Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Június 26. 09:39, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Zsidó hagyományokról a Múzeumok Éjszakáján

Zsidó hagyományokról a Múzeumok Éjszakáján

Mintegy ezren látogatták az Emlékpont és a Zsinagóga programjait

A hódmezővásárhelyi Emlékpont tárlatvezetésekkel, míg az intézmény fenntartásában működő Zsinagóga és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely a zsidó kultúrához kapcsolódó programokkal várta a Múzeumok Éjszakáján a vendégeket.

Az Emlékpont Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 című időszaki kiállításán Zeman Ferenc, a közgyűjtemény történésze kalauzolta a látogatókat, akik közül a legtöbben az Emlékpont Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét bemutató állandó kiállítását is megtekintették.


A Zsinagógába érkezőket a kertben felállított, a Biblia növényei című alkalmi kiállítás fogadta, ahol megtudhatták, hogy a mirha a szomáliai balzsamfa gyantája és nemcsak füstölőként, de borok ízesítésére is használták, míg a kihelyezett kömény növényekből palántát vihettek magukkal palántázó pohárban a látogatók. Almási Enikőtől, az Emlékpont munkatársától segítséget kaptak az érdeklődők, hogy egy mágnestáblára héber betűkkel felkerüljön a nevük, amellyel sokan szívesen készítettek szelfit.

Vanderstein Noémi, a zsidó vallástudományok doktora teltházas előadásainak hallgatói megismerhették a zsidó ünnepeket és a tradicionális zsidó társadalmak női szerepeit. Az előadó kiemelte: a zsidó nőknek is benne kellett élniük a hagyományban, és azt követniük kellett például a főzés, vagy az öltözködés során is.

A gasztronómia kiemelt szerepet kapott a Múzeumok Éjszakáján: maceszgombóclevessel és flódnival vendégelték meg a szervezők a Zsinagóga kertjébe ellátogatókat.

Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője elmondta: a macesz, vagy pászka a kovásztalan kenyér, amelyből többek között gombócot készítenek a zsidó konyha hagyományai szerint, míg a flódni többrétegű sütemény, amelyben mák, lekvár és dió is egy-egy réteget képez.

Az estet a Sheket duó – Kosta Velcsev Dejanov és Préda-Kovács Zsolt – koncertje zárta, amely során a gitáron és klarinéton muzsikáló páros a hagyományos zsidó dallamokat mutatta be. Az előadók hangsúlyozták: a zsidó zenei hagyomány fontos eleme a bő szekund lépés, amely a dalok akkordvilágában azonnal jelzi a muzsika eredetét a hallgatóknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.