Hírek
2020. Augusztus 10. 15:46, hétfő |
Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs
Workshop eleink konyhatechnikáiról

Nyarat tettek el télire
Az élelmiszer-tartósítás hagyományos módszereiről szólt a Tornyai János Múzeum munkatársai szervezésében a Népművészeti Tájházban megrendezett Nyári konyha programsorozat második foglalkozása, amelyen a résztvevők zöldséget fermentáltak és házi fűszersót is készítettek.
Amikor a családok még nem használtak hűtőszekrényt, számos más módját alkalmazták az élelmiszerek tartósításának. Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója ezek között említette a sózást, a füstülést és az aszalást, s az egyik legfiatalabb módszert, a gyümölcsök tartósítását cukros befőzéssel. Utóbbit csak az első világháború után kezdték széles körben alkalmazni, amikor már a kristálycukrot ipari módszerekkel, elérhető áron állították elő.
A szombati workshop résztvevői a ma egyre kedveltebbé váló fermentálással tartósítottak zöldségeket. Ez a módszer nagy múltra tekint vissza, például savanyúkáposztát és vizes uborkát is így készítettek elődeink. A megtisztított zöldségeket és fűszereket sóoldatba helyezték, amelyben levegőtől és napfénytől elzártan elindul a tejsavas erjedés. A folyamat eredményeként a zöldségek nem romlanak meg, viszont táp- és ásványi anyagaik, vitaminjaik megmaradnak, s emellett emésztésük is könnyebbé válik.Anéprajzkutató felhívta a figyelmet, hogy bár így egészséges élelmiszer készíthető, a savanyított termékeket bizonyos emésztőrendszeri megbetegedésben szenvedők csak elővigyázatosság mellett fogyaszthatják.
A nyári ízek megőrzésének másik módját is megismerték a workshop résztvevői. Molnárné Balázs Zsuzsa, a Tornyai János Múzeum restaurátora vezetésével természetes ételízesítőt készítettek. A bevált recept – amely a különféle zöldségeket szintén sóval tartósítja – húsokhoz, levesekhez és szószokhoz is kiválóan használható.
Az interaktív délutánon nemcsak a régi tudás elevenedett fel, de az egykori társasmunkák hangulata is.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Március 19. 07:58, szerda | Helyi
Erdő Péter kezdeményezte Ervin Gábor, a nyilasok által meggyilkolt vértanú pap boldoggá avatását
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kezdeményezte Ervin Gábor, a nyilasok által 1944-ben meggyilkolt katolikus pap, embermentő boldoggá avatását vértanúság címén.
2025. Június 05. 07:59, csütörtök | Bulvár
Semmelweis-szobrot avattak Európa legrégebbi gyermekvédő központjában, Firenzében
2025. Június 05. 07:58, csütörtök | Külföld
Ukrajnai háború - A rendezésről és a kétoldalú viszonyról tárgyalt telefonon az orosz elnök és a pápa
Az ukrajnai rendezésről és a kétoldalú együttműködés folytatásáról tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és XIV. Leó pápa - közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.
2025. Június 05. 07:57, csütörtök | Külföld
Donald Trump: Vlagyimir Putyin választ fog adni az orosz repülőterek elleni támadásra
Vlagyimir Putyin választ fog adni az orosz repülőterek elleni támadásra - írta Donald Trump amerikai elnök Truth Social nevű közösségi portálján szerdán.