Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. Március 25. 09:57, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Virtuális kapcsolatban a látogatókkal

Virtuális kapcsolatban a látogatókkal

Videósorozatot indít a Tornyai János Múzeum

A koronavírus helyzetre való tekintettel bár látogatókat nem fogadnak a hódmezővásárhelyi kiállítóhelyek, azonban a múzeum munkatársai tovább végzik munkájukat. Ennek keretében a közgyűjtemény a közösségi médiában és az intézményi honlapokon elérhető videósorozatot indít, hogy látogatóival ebben a formában tartson kapcsolatot. A videók készítésének folyamatáról és a tervezett témákról Miklós Péter, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója az Emlékpontban tartott sajtótájékoztatón számolt be.

A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ valamennyi kiállítóhelye zárt ajtókkal kénytelen működni, azonban az intézményekben – mint arról korábban tájékoztatott a közgyűjtemény – a munka nem áll meg, a régészek az elmúlt héten Csomorkányon begyűjtött anyagokat dolgozzák fel, a művészettörténész, néprajzos és helytörténész kollégák pedig a gyűjtemény állagmegóvása és feldolgozása területén végzik munkájukat – fogalmazott az igazgató.

Az intézménynek feladata a város tárgyi örökségének gyűjtése, feldolgozása és bemutatása mellett a kapcsolattartás a helyi múlt iránt érdeklődő vásárhelyi közönséggel. Ennek jegyében indít videósorozatot a Tornyai János Múzeum, amelynek 8-10 perces epizódjaiban az intézmény gyűjteményeit és szakembereinek kutatási eredményeit mutatja be.

Miklós Péter elmondta: a 20-30 részesre tervezett, május-június fordulójáig megosztásra kerülő sorozat felvételeinek rögzítését már megkezdték a múzeum munkatársai, amelynek egyes részeit hetente két-három alkalommal teszik közzé a kiállítóhelyek Facebook oldalain és honlapjain.

Így az Emlékpont Embermentők a 20. századi Magyarországon című sorozatának előadásait is ebben a formában tekinthetik meg az érdeklődők, Vincze Gábor történész többek között a népbírósági perekről tart előadást, a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen készül felvétel a magyar zsidó költőkről, de a Tornyai János Múzeum első igazgatójáról, Kiss Lajos munkásságáról, valamint a helytörténeti, a régészeti és a képzőművészeti gyűjtemény tárgyairól is készülnek epizódok. Az igazgató hangsúlyozta: a munkában a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ szinte valamennyi munkatársa részt vesz.


Az elkövetkezendő hetekben, a felvételek és az utómunkálatokat követően elsőként az évfordulókhoz kapcsolódó tartalmakkal jelentkezik a közgyűjtemény, a tervek szerint április negyedikén lesz látható az első anyag, amelynek témája Magyarország szovjet megszállása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás