Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Június 30. 10:52, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Világtalálkozót tartottak a magyar polgármesterek Gödöllőn

Világtalálkozót tartottak a magyar polgármesterek Gödöllőn

Gödöllő adott otthont a Magyar Polgármesterek IX. Világtalálkozójának, 2012. június 28-29-én. A program céljairól, a konferencián elhangzottakról a találkozó résztvevői a Rádió Orientnek nyilatkoztak az elöljárók - műsorunkban téma volt a közigazgatás korszerűsítése és az önkormányzatok pénzügyi ellenőrzésének várható változásai is.

A vendéglátó Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, hogy 1996 óta immáron kilencedik alkalommal rendezi meg a találkozót a Szövetség. A két évente létrejövő találkozó célja, hogy a határon túli települések önkormányzatainak vezetői megismerjék az anyaországban történteket, tapasztalatokat cseréljenek, valamint legyen lehetőség a testvér-települések bővítésére.

Az átalakuló közigazgatási rendszerben szükség van szakmai konzultációkra, ahol a polgármesterek véleményt mondhatnak a településeket érintő témákról, közte a vidékfejlesztésről, mely a hazai gazdaság felemelkedésének záloga. A gazdasági erőtér kialakulásához erős önkormányzatokra van szükség-emelte ki az elnök.

Világosan szeretnénk látni hogyan alakulnak a törvények és az azokra épülő végrehajtási rendeletek, és azt is hogyan alakul a jövő évi költségvetés, melynek kapcsán az önkormányzati rendszer leépülése is bekövetkezhet. Talán ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a találkozón- mondta a közigazgatás rádiójának Gémesi György elnök.

Dr. Szabó Erika a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára kihangsúlyozta, hogy a kormány örömmel fogadta a világtalálkozót, mivel az alkalmat ad arra, hogy a külhoni polgármesterekkel megismertessük nemzeti kormányunk intézkedéseit, mely -többek között- a kettős állampolgárságon keresztül őket is érintik.

Előadásomban a közigazgatás átszervezésének lényegét fogom hangsúlyozni azt, hogy fő célunk az ügyfél. A jó állam, a kormányablakok létrehozásával részben ehhez már hozzákezdtünk és 2013-ban a létrejövő járásokkal betetőzzük- mondta el az államtitkár asszony és informálta a hallgatókat a következő időszak feladatairól.

Az egyeztetések, az eszmecserék jelentősen hozzájárultak már eddig is a változtatások hatékonyságához, és ezt a konzultációt folytatják a polgármesterekkel a jövőben is. A IX. Világtalálkozótól is azt várják, hogy a jelenlévők értékelik a közigazgatás átalakítását, annak várható eredményét- zárta szavait Szabó Erika államtitkár.

Warvasovszky Tihamér az Állami Számvevőszék alelnöke arról a májusi konzultációkról informálta a rádió hallgatóit, melyen a 2011-es évben végzett ellenőrzések tapasztalatait beszélték meg az önkormányzatok érdekképviseleteivel. A nagy mennyiségű és irányú ellenőrzést az tette szükségessé, hogy komoly feszültségeket észleltek az önkormányzatok gazdálkodásában. Az ellenőrzések és az azt követő konzultációk kapcsán az ÁSZ hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok pénzügyi ellenőrzési rendszerének új formáival dolgozik a jövőben. Ennek lényege a segítőkészségben, a következményekben is megtalálható.

Warvasovszky az ÁSZ-törvény múlt évi megalkotásáról is beszélt, kiemelve a lényeget:' Ne legyen következmények nélküli ellenőrzés.' Az ebből következő intézkedési terv fontosságáról, az abban szereplő feladatok végrehajtásáról is szó esett. Az önkormányzatok vagyongazdálkodása, az Állami Számvevőszék 2012.II. féléves intézkedési terve is az érdeklődés középpontjában áll a találkozón.

Az ÁSZ stratégiai célja hozzájárulni a jó kormányzáshoz, segítő ellenőröknek lenni. Ehhez a jó gyakorlatok bemutatásának konferenciái nagyon fontosak, és a mostanihoz hasonló együttműködések - hangsúlyozta a Rádió Orientben az Állami Számvevőszék alelnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár