Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2019. December 10. 09:38, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Vásárhelyt és Szabadkát a kerámiaművészet és a festészet is összeköti

Vásárhelyt és Szabadkát a kerámiaművészet és a festészet is összeköti

Határokon átívelő kiállítás nyílik az Alföldi Galériában

December 10-én, kedden délután öt órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában az Átívelés című kiállítás. A tárlatról és annak hódmezővásárhelyi vonatkozásairól is szólt a még rendezés alatt álló kiállítást a sajtó munkatársainak bemutatva annak kurátora, Ninkov K. Olga,a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze.

A vajdasági közgyűjtemény művészettörténésze elmondta, izgalmas feladat volt számára kiállítássá komponálni az 1886 és 1966 között élt szabadkai festőművész Oláh Sándor és kortársunk, a szintén szabadkai keramikusművész Nemes Fekete Edit alkotásait. A kurátor elmesélte, hogyan találkozott a vásárhelyi múzeum egykori főmuzeológus-néprajzkutatója kötetében annak a kerámiának a fotójával, amely Oláh Sándor, Szabadka legismertebb festőművészének egyik csendéletén látható, s onnantól fogva kezdte kutatni a két város művészete közötti kapcsolatot.
A vajdasági festőhöz a kerámia útja azon a vásáron át vezethetett, amelyet Szabadkán a vásárhelyi majolikatelep termékeiből rendeztek 1913-ban, s a szakemberhez eljutott az a levelezés is, amelyet Oláh Sándor Tornyai Jánossal folytatott.

Nemes Fekete Edit gazdag alkotói életútja folyamán többször is részt vett a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumon, de a Makói Művésztelepen is dolgozott. Ninkov K. Olga a keramikusművész alkotásai közül elsősorban a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó műveiből válogatott, s láthatóak a kezdeti időszak kisméretű mázas kerámiái mellett az 1980 után készült, nagyméretű, monokróm terrakotta alkotások is.

A két közgyűjtemény együttműködése folytatódik, a most nyíló kiállításról katalógus lát napvilágot, s a két város művészetéről január második felében Hódmezővásárhelyen szervez konferenciát a két múzeum.

A keddi kiállításmegnyitón 17 órától az Alföldi Galériában köszöntőt mond MG. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, a tárlatot Dr. Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:22, vasárnap | Sport

Milák Kristóf aranyérmes 200 méter pillangón

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 200 méter pillangón szombaton a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.