Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2018. Szeptember 17. 10:37, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Vásárhelyi Ótemplom-történet a nyitott templomok napján

Vásárhelyi Ótemplom-történet a nyitott templomok napján

Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum történész-muzeológusa tartott előadást szombaton a XII. Ars Sacra Fesztivál keretében megrendezett Nyitott Templomok Napján a Református Ótemplomban.

Az Erős torony az Úrnak neve című rendezvényen a szakember Hódmezővásárhely legrégebbi, ma is álló épületének történetével ismertette meg az érdeklődőket.

A török hódoltság idején tilos volt maradandó anyagból épületeket emelni, ezért a korábbi templom fából és sárból épült, ám annak helyét még nem sikerült megtalálni. A kőtemplom tornya 1714-ben készült el, míg a templomhajót 1723-ban vehették birtokba a hívek. Az építkezést a város és a hívek mellett a két földesúr, gróf Schlick Lipót altábornagy és gróf Károlyi Sándor finanszírozta. Az egyházközösség tagjai pénzadomány mellett élőmunkával is hozzájárultak a templom megvalósításához.

1741-ben a törökök elleni viselt hadjárat miatt védfallal vették körbe a templomot, melynek nyugati kapujának záróköve a Tornyai János Múzeum helytörténeti kiállításában látható azzal a csúcsdísszel együtt, amelybe 1930-ban villám csapott, és emiatt a templomtorony leégett.


Bernátsky Ferenc előadásában bemutatta azokat a Magyar Nemzeti Galéria állományában fellelt, Tornyai János hagyatékából származó fényképeket, amelyek igazolták, hogy a templom eredeti belső bútorzatának elbontása után – akkoriban városi közgyűjtemény nem lévén – annak egyes elemeit, így a gyulai mesterek által faragott és kézzel festett szószékkoronát, a karzatdeszkák egy részét és a papok padját, egy ideig a festőművész óvta műtermében. A szószékkorona – az 1732-ben készült berendezés több elemével együtt – a templom 2012-es felújítása idején került vissza az Ótemplomba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése