Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2019. November 13. 12:05, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Vásárhelyi könyvtárosok az Őszi Tárlaton

Vásárhelyi könyvtárosok az Őszi Tárlaton

Művészek, művek és alkotói módszerek

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlaton a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár munkatársai számára tartott tárlatvezetést Képiró Ágnes. A Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a tárlat társkurátora és társrendezője az Alföldi Galériában december 1-ig látható kiállítás sokszínűsége mellett a kiállítóművészek egyéni teljesítményére is ráirányította a látogatók figyelmét.

Hagyomány, hogy a vásárhelyi bibliotéka munkatársai közös tárlatvezetésen ismerik meg a képzőművészeti seregszemle anyagát, amely ebben az évben 129 művész 192 alkotásából, a sorozatokat külön számítva több mint kétszáz műtárgyból áll.
Az idei év Tornyai-plakettes művésze, a vásárhelyi, ám a nemzetközi alkotói térben is otthonosan mozgó Szabó Klára Petra alkotásai a rendszerváltás harmincadik évfordulójára irányítják a figyelmet. A három egységből álló mű a beépített, idővezérelt hőpaneleknek és az akril mellett alkalmazott thermofesték megjelenésének és elhalványulásának köszönhetően az államszocializmus ikonikus köztéri szobrait, mint egy letűnt korszak ikonikus jelképeit idézi fel, majd halványítja el – hívta fel a figyelmet Képiró Ágnes, hozzátéve, hogy a kiállítók között mintegy húsz hódmezővásárhelyi születésű vagy ma is itt élő művész alkotásait is láthatja a közönség a december 1-jéig látogatható kiállításon.

A közel két órán át tartó tárlatvezetés során szó esett az idei díjazottak alkotásairól, a fiatal művészek és a digitalizáció kapcsolódási pontjairól, az alföldi realizmus és az ábrázoló művészeti hagyományok továbbéléséről is, hangsúlyozva, hogy az 1954 óta folyamatosan megrendezésre kerülő kortárs haza képzőművészeti seregszemlén napjainkban is a tradicionális matériák és eszközök használata dominál, ugyanakkor megfelel a kortárs művészet kihívásainak is.

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlatot november 16-án, szombaton 15 órától a kiállítás két kurátorának, Pogány Gábor és Képiró Ágnes tárlatvezetésével tekintheti meg a közönség, míg a tárlat finisszázsára december 1-jén kerül sor, amikor a művekről az idei fődíjas, Szabó Klára Petra mondja el gondolatait a látogatóknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 22. 09:50, szombat | Sport

A győzelem tarthatja életben a magyarok nyolcaddöntős álmait

Csakis győzelemmel őrizheti meg a továbbjutás reményét a magyar labdarúgó-válogatott, amely vasárnap a skót csapattal találkozik az Európa-bajnokság A csoportjának utolsó fordulójában.

2024. Június 22. 09:48, szombat | Sport

Ukrán fordítás és győzelem a szlovákok ellen

Az ukrán válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a szlovákokat a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának második fordulójában, pénteken.

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja