Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2021. Szeptember 01. 09:48, szerda | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

Vásárhelyi hímzés a berlini operában

Vásárhelyi hímzés a berlini operában

Egy különleges estélyi ruha látható a Tornyai János Múzeum kirakatában

Hódmezővásárhely 1939-1944 közötti országgyűlési képviselőjének, vitéz dr. Lénárt Jánosnak a felesége viselte azon fekete színű, földig érő estélyi ruhát, amelynek gallérját, övét és táskáját a jellegzetes vásárhelyi hímzés díszíti. A múzeumba került ruhadarabot estélyeken és protokolláris alkalmakkor hordta tulajdonosa a negyvenes években, ‑ a családi legendárium szerint ‑ többek között ebben jelent meg a berlini opera díszelőadásán is.

A fekete selyemzsorzsettből készült, egyrészes, rövidujjú, földig érő estélyi egy felajánlásnak köszönhetően került a vásárhelyi közgyűjteménybe, és a Tornyai-múzeum két jelenlegi időszaki kiállítását is összekapcsolja a Kirakat Galéria legújabb műtárgya. A különleges szépségű és kiváló állapotban fennmaradt ruhaegyüttes egykori tulajdonosa vitéz Dr. Lénárt Jánosné, született Hajdu Jusztina volt. Lénárt János ügyvéd, ügyész és törvényhatósági bizottsági tag 1939-ben a Magyar Élet Pártja listájáról szerzett parlamenti mandátumot és 1944-ig volt Hódmezővásárhely városának országgyűlési képviselője. A családi hagyomány szerint ezen időszakban készült feleségének a vásárhelyi hímzésekkel díszített ruhája.

A vásárhelyi hímzés ruhákon a harmincas évek végétől jelent meg, amikor a helyi polgári asszonytársadalom felfedezte – Dr. Wiener Tiborné elhivatott gyűjtő-, értékmentő- és népszerűsítő munkájának köszönhetően – a helyi szőrhímzés impozáns és elegáns motívumkincsét. A Tornyai János Múzeum fotótára számos felvételt őriz hímzéses ruhákról, de ez az első olyan darab, amely teljességében bemutatja a korszak polgári hagyományőrzését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.