Városlista
2021. szeptember 19, vasárnap - Vilhelmina

Hírek

2021. Június 16. 12:57, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Újra fekvőhelyes kocsival utazhatunk a Corona InterCity-n Brassóba

Újra fekvőhelyes kocsival utazhatunk a Corona InterCity-n Brassóba

Június elsejétől számos környező országgal újraindult a nemzetközi vasúti közlekedés.

Keddtől újra fekvőhelyes kocsival közlekedik a Keleti pályaudvarról Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredán át Brassóba a Székelyföld és Magyarország között átszállásmentes és biztonságos utazási lehetőséget kínáló Corona InterCity. A vonat a tavalyihoz hasonlóan, újra felújított CAF fekvőhelyes kocsival közlekedik. Erdélyben Nagyvárad és Kolozsvár mellett a Székelyföld több magyarlakta települését is érinti – Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Tusnádfürdő és Sepsiszentgyörgy útirányon éri el Brassót.

A több évtizede közlekedő, mára már tradicionálissá vált Corona InterCity vonatpár a MÁV-START számára alapvető fontosságú, szolgáltatásainak fejlesztése az utas-elégedettség javításán, valamint a vonzó eljutási alternatíva nyújtásán túl nemzetpolitikai szempontból is fontos. A Corona InterCity, amely Brassó régi, latin elnevezéséről kapta a nevét, Nagyvárad és Kolozsvár mellett a Székelyföld több magyarlakta települését is érinti (Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Tusnádfürdő és Sepsiszentgyörgy), így a határon túli magyarság és az odalátogató rokonság körében keresett és jelentős számban igénybe vett járatról van szó. A vonat a Püspökladány-Biharkeresztes vonal felújítása miatt kerülő útirányon át közlekedik, Debrecen és Nyírábrány érintésével lép ki az országból. Belföldön csak Szolnok, Törökszentmiklós, Kisújszállás, Karcag, Püspökladány, Hajdúszoboszló, Debrecen, Vámospércs és Nyírábrány állomásokon áll meg.

A járványügyi korlátozások enyhítésével az InterCity 2021. június 15-én, kedden 17:40-kor indul először Brassó irányába, majd Székelyföldről június 17-én, csütörtökön 11:05-kor érkezik vissza Budapestre. A Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon június 19-től augusztus 29-ig tartó hídfelújítás miatt a vonat a Keleti pályaudvarról 17:40 helyett korábban, 17:10-kor indul, a Keleti pályaudvarra pedig 9:20 helyett később, 11:15-kor érkezik.

A Corona InterCity-n teljes MÁV-START állományú, ülő- és kívül-belül megújult fekvőhelyes kocsiból álló szerelvény szolgálja az utazók magas szintű kényelmét. A tavaly már megismert, korszerű, légkondicionált fekvőhelyes kocsik konnektorokkal és zárt WC-vel is rendelkeznek, a modernebb fékrendszer miatt pedig lényegesen csendesebben haladnak.

A fekvőhelyes kocsi utasai jegyárban foglalt üdvözlőcsomagként szénsavas és szénsavmentes ásványvizet és klasszikus Utasellátó rumos desszertet – úgynevezett Utasellátó „bombát” – kapnak, reggeliként pedig díjmentesen választhatnak egy tetszőleges meleg italt, amely mellé csokoládéval vagy eperdzsemmel töltött gabonás kekszet szolgálnak fel a fülkében. Újdonságként a fekvőhelyes kocsi utasai egy tájékoztató leporellót is kapnak, amelyben olvashatnak a vonat által érintett települések látnivalóiról, megtekinthetik a vonat útvonalát és megállási helyeit jelölő térképet, valamint tájékozódhatnak az utaskísérő által üzemeltetett büfé kínálatáról is. A büfékínálatban újdonság a Csíki Sör, valamint a vacsoraként is fogyasztható, töltött és frissen sütött lepények, amelyek között glutén- és laktózmentes változat is elérhető lesz.

A vonatra a megszokott módon a normál díjszabású, helybiztosítást nem tartalmazó jegyek mellett kedvezményes árú START Europa menetjegyek is válthatók a megújult Elvirában és a MÁV applikációban is, Budapestről már 11 eurótól.

Az arcot eltakaró maszk viselése Magyarországon – és Romániában is – a kormányrendeleteknek megfelelően továbbra is kötelező.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 16. 15:38, csütörtök | Helyi

Családi matiné a divat jegyében

Legyen Tiéd a Divat! címmel rendez családi délelőttöt gyerekfoglalkozásokkal a Tornyai János Múzeum az Ó!divat kiállításán szeptember 25-én 10 órai kezdettel.

2021. Szeptember 16. 15:34, csütörtök | Helyi

Első alkalommal köszönti az őszt az alföldi retró hétvége

A már jól ismert balatoni vonalak mellett szeptember 18-án és 19-én Szeged és Békéscsaba között is megcsodálhatók a MÁV-START retró járművei.

2021. Szeptember 16. 15:30, csütörtök | Helyi

Forgalomba állt az első megújult Bzx mellékkocsi

Befejeződött a MÁV Vagon Kft. székesfehérvári műhelyében az első, már a MÁV‑START új dizájn szerinti színekre festett Bzx mellékkocsi fővizsgálata,

2021. Szeptember 16. 15:23, csütörtök | Helyi

Vasútépítő munkagépek érkeztek a MÁV FKG-hoz

A MÁV FKG többek között a vasúttársaság több mint 7000 kilométeres vágányhálózatának karbantartásáért felel, évente a teljes hálózat körülbelül egynegyedén végeznek nagygépes karbantartási, illetve felújítási munkákat.