Városlista
2023. május 31, szerda - Angéla

Hírek

2022. Szeptember 21. 10:22, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Újabb rekord: közel hárommillió balatoni utas a teljes szezonban

Újabb rekord: közel hárommillió balatoni utas a teljes szezonban

Az utószezonban is nagyon sokan, 230 ezernél többen utaztak vonattal a Balatonhoz, vagy onnan, illetve a tóparti állomások között.

Ez a tavalyi nyárutót tekintve 27 százalékkal több utast jelent, de még a járvány előtti utolsó évhez képest is 22,5 százalékkal jobb eredmény. Május közepétől szeptember közepéig a kiemelkedő, összességében közel 3 millió utas a tavalyi, szintén teljes szezon évtizedes, 2 milliós csúcsát nagyságrendekkel meghaladta.

Idén, a fejlesztéseknek köszönhetően az ország minden korábbinál több régiójából lehetett átszállás nélkül eljutni a Balatonhoz vonattal és busszal, a vasúti szolgáltatás pedig a tó mindkét partján éjjel-nappal folyamatos volt. Az elő- és a főszezonhoz hasonlóan az utószezonban is rekordsokan választották a MÁV-START járatait, hogy eljussanak a Balatonhoz, nyár végén a déli partra közel 159 ezren, míg az északira csaknem 72 ezren utaztak. A teljes nyári szezon alatt megközelítőleg 39,4 százalékos volt utasok számának növekedése 2021-hez képest, a 2019-es eredménynél pedig nagyjából 36,8 százalékkal jobb az eredmény. A legtöbben idén is Siófokot, Balatonfüredet, Zamárdit és Balatonlellét választották úti célul.

A közel 3 millió utas a jegyek többségét már sorban állás elkerülése és a személyes érintkezések csökkentése érdekében, a 10 százalék kedvezményt biztosító online felületeken, azaz a MÁV appban és az Elvirán keresztül váltotta meg. Az utazók 24 százaléka a MÁV applikációban, 13,7 százaléka az interneten, 15 százalékuk pedig, az 5 százalék kedvezményt biztosító automatából vásárolt, beleértve az idén a főszezon elejére több tóparti állomásra és megállóhelyre is telepített 37 jegy- és bérletértékesítő eszközt.

A szezonális termékek közül a meghatározott vasútvonalakon és Volánbusz-járatokon egyaránt érvényes, jellemzően a tó körüli utazás elősegítésére hasznos, különféle Balaton 24/72 napijegyekből és a vakációbérletekből, együtt összesen 37 775 kelt el, 5700-zal több, mint tavaly. A kedvezményes, helyjegybiztosítást magában foglaló, interneten és MÁV appon a nyári szezon végig vásárolható Okosjegyből mintegy 24 ezret vásároltak az utasok. Balatoni egyúti kerékpárosjegyből 62 ezer fogyott a szezonban.

Az utószezonban is jártak a Balaton felé az emeletes KISS motorvonatok. A teljes szezon alatt a Dunakanyarból Fonyódra a dupla KISS motorvonatból álló Jégmadár; a Szolnok és Siófok között, a hétvégi napokon Cegléd, Albertirsa és Monor érintésével közlekedő Napfürdő; a Szolnok és Fonyód között az újszászi (120a) vonalon járó Vitorlás; valamint a Nyíregyháza és Siófok között járó Panoráma expresszvonat, továbbá vasárnaponként az Esti Csók Fonyód és Kőbánya-Kispest között mintegy50 ezer utast és közel 2000 kerékpárt szállított. A déli parton közlekedő Bagolyvonatokat idén is kedvelték az utasok, a hétvégenként és nagyobb fesztiválok idején éjszakánként is több ezren is utaztak velük. A Balaton körüli vonalak forgalma az idei szezonban a vasútbarátoknak rendezett retró hétvégéknek köszönhetően is nőtt. Az Utasellátó étkezőkocsik kínálata a pénztárcabarát árazásnak is köszönhetően továbbra is kedvelt. A hétvégi napokon átlagosan 300 embernek szolgáltak fel finom ételeket.

A balatoni főszezon elmúltával már kevesebb vonat közlekedik a tóparti vasútvonalakon. A magyar tenger térsége a strandidőszakon kívül is egyre kedveltebb turisztikai célpont, ezért az év többi részében is ütemes menetrenddel – a nyárinál ugyan kevesebb járattal érhető el a Balaton. A részletekről a vasúttársaság oldalán lehet tájékozódni.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 31. 11:01, szerda | Helyi

Az 5. helyen zárta a szezont a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli

Sikeresen ért véget a 2022-23-as szezon a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli számára: Vuk Pavlovic csapata megnyerte a Dunaharaszti elleni párharcot az NB I/B Zöld csoportjában, így az 5. helyen végzett.

2023. Május 25. 10:50, csütörtök | Helyi

Gyermeknap a Gyermekvasúton

Vasárnap a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút színes programokkal várja a családokat a hűvösvölgyi végállomáson.

2023. Május 24. 14:51, szerda | Helyi

Újra elérhető a Tokaji Borongoló napijegy és ismét jár a Tokajbusz

Május 24-től ismét elérhetővé válik a MÁV-START és a Volánbusz közös jegyterméke, a Tokaji Borongoló napijegy.

2023. Május 24. 11:40, szerda | Helyi

Az 5. hellyel búcsúzna a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli

Rendhagyó módon május 25-én, csütörtökön játssza a 2022-23-as szezon utolsó mérkőzését a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli.