Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2024. Március 07. 07:53, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Újabb régészeti feltárás kezdődött a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen

Újabb régészeti feltárás kezdődött a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen

Újabb régészeti feltárás kezdődött szerdán a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen: a novemberi tervásatások után ismételten az egykori koronázóbazilika területén dolgoznak a Szent István Király Múzeum régészei

- közölte az önkormányzat az MTI-vel.

A közleményben jelezték, hogy az újabb tudományos módszerek segítségével korábban már kiderült: Székesfehérvár városfala a 11. században épült. A Nemzeti Emlékhelyen végzett kutatásokból kiderülhet, hogy az itteni falszakasz és a Szűz Mária prépostsági templom pontosan mikor épült, hiszen erre jelenleg csak közvetett utalások vannak - tették hozzá.

Szücsi Frigyes, a múzeum régésze rámutatott, hogy a radiokarbon, illetve szénizotópos kormeghatározási eredmények miatt az elmúlt tíz évben felgyorsultak a vár- illetve városfallal kapcsolatos kutatások, mert ezek tisztázták, hogy már a 11. században megépültek a védművek, ami a település kiemelt szerepét mutatja.

A szakember jelezte, hogy a 11. századon belül két építési periódus különül el: egy korábbi, Szent István király korában épült, fa-föld szerkezetű fal, valamint egy kőből épült várfal, ami I. András király korában "körülölelte" gyakorlatilag a mai történelmi belváros teljes területét.

Pokrovenszki Krisztián, a múzeum főigazgatója megjegyezte, hogy a mostani kutatásokkal bizonyítékokat próbálnak gyűjteni, hogy valóban a teljes területet körbevette-e a monumentális védmű. Közölte: korábban talajradarozást végeztek a területen annak érdekében, hogy kijelöljék az ásatás helyszínét, ahol a feltételezések szerint a középkori városfal alapozását, fagerendákat rejt a föld, mert a szerves maradványok és fa leletek nagyban segíthetik a kormeghatározást.

Fotó: Szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 09:01, vasárnap | Életmód

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül ÁGOTA Falván

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül gyermeknap alkalmából az ÁGOTA Bács-Kiskun vármegyei rendezvényhelyszínén, ÁGOTA Falván, Tass-Alsószenttamáson

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.

2024. Május 25. 08:05, szombat | Életmód

Ováció fogadta az Iránból elmenekült rendezőt és filmjét a fesztiválon

Ováció fogadta az Iránban börtönbüntetésre ítélt és onnan elmenekült neves filmrendezőt, Mohammad Raszulofot és filmjét péntek este a 77. Nemzetközi Cannes-i Filmfesztiválon.

2024. Május 24. 13:17, péntek | Életmód

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.