Városlista
2024. június 8, szombat - Medárd

Hírek

2024. Május 14. 08:16, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából

- jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfői közleménye szerint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a gépek hétfő délután érkeztek meg a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár légibázisára. Az új, high-tech eszközökkel tovább erősödik a magyar légierő ejtőernyős és légi deszant képessége - közölték.

A francia Airbus és a Magyar Honvédség együttműködése keretében a most érkezett gépekkel együtt már nyolcra bővült a H225M helikopterflotta a dandárnál, így már a teljes, tizenhat gépből álló H225M-flotta fele Magyarországon van - tette hozzá a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy Brüsszel és a nyugat-európai vezetők háborút akarnak, Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, de a magyar emberek biztonsága érdekében védelmi képességeinket folyamatosan erősítjük.

Emlékeztetett: az első helikoptereket 2023. július 24-én fogadta a dandár, az eszközök azóta folyamatosan érkeznek. Magyarország a NATO elvárásainak megfelelően a katonai célú ráfordításait illetően második éve teljesíti a kívánt 2 százalékos költségvetési szintet, amelynek 20 százalékát a haderőfejlesztési program keretében fejlesztésekre fordítja a Magyar Honvédség.

2024-et a légierő évének is nevezhetjük, hiszen számos új eszköz és intézkedés fókuszál az MH légi képességeire. Az év eddig eltelt időszakában 4 új Gripen beszerzéséről számolhattunk be, a SAAB-bal a kiterjesztett valóság (XR)technológiát is alkalmazó kiválósági központot hoztunk létre, a pilóták pedig év elején jelentős illetményemelésben részesültek - idézték a minisztert a közleményben.

Címkék: honvédség, légierő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 07. 08:47, péntek | Belföld

KSH: 6,4 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

2024. Június 07. 08:46, péntek | Belföld

Visszalép a Fidesz jelöltje Budapesten!

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz-KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.

2024. Június 07. 07:18, péntek | Belföld

Nagy Márton: visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér

Visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint.

2024. Június 07. 07:13, péntek | Belföld

Átadták a Kalocsa és Paks között épült új Duna-hidat

Átadták a Kalocsát és Paksot összekötő, Tomori Pál egykori kalocsai érsekről, hadvezérről elnevezett új Duna-hidat, valamint a hozzá kapcsolódó 512-es főút új szakaszát csütörtökön.