Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Szeptember 30. 07:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb bölcsődefejlesztési pályázat indult milliárdokból

Újabb bölcsődefejlesztési pályázat indult milliárdokból

Új önkormányzati bölcsődék és minibölcsődék létesítésére, valamint a meglévő férőhelyek bővítésére 4,5 milliárd forintos kerettel újabb pályázati felhívás jelent meg

– jelentette be a pénzügyminiszter a minap sajtótájékoztatón, Budapesten. Varga Mihály közölte, a pályamunkákat 2019. március 18-ig lehet benyújtani az államkincstárhoz, de az idén november 30-ig beérkező dokumentációk elbírálása az év végéig megtörténik, így jövő év januárjában a fejlesztéseket el lehet kezdeni. A korábbi pályázatoknak köszönhetően hetven településen indultak bölcsődefejlesztések – emelte ki a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy az elmúlt nyolc évben bővültek a családtámogatásra elköltött források is. Míg 2010-ben erre GDP 3,5 százalékát, addig 2018-ban 4,7 százalékot fordítottak.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: bíznak abban, hogy a gazdaság jó teljesítménye a következő években is lehetőséget ad a kormánynak ezekre a fejlesztésekre.
Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár arról beszélt, a kormány célja egy rugalmas, többszereplős és a családok igényeihez jobban igazodó bölcsődei rendszer kialakítása. Kiemelte, hogy a kormány eddig bölcsődei és óvodai fejlesztésekre összesen 110 milliárd forintot költött, és arányaiban soha nem volt annyi férőhely, mint ma. A cél az – tette hozzá –, hogy 2020-ra 60 ezer férőhely legyen a három év alatti gyermekeknek, hiszen azt látják, hogy a családok részéről van igény erre.

Az államtitkár kitért arra is, a kisgyermeknevelők bérét az elmúlt években jelentősen emelte a kormány. Ez felsőfokú végzettségűek esetén átlagosan 63 százalékos, a középfokú végzettségűeknél pedig 44 százalékos emelést jelent. A béremelésnek már látszanak a hatásai, egyre több a magasan képzett bölcsődei szakember – tette hozzá. Novák Katalin jelezte azt is, hogy az idén bevezetett feladatalapú finanszírozásnak köszönhetően az önkormányzatoknak már nem ráfizetéses bölcsődét működtetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.