Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Július 25. 08:25, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Újabb arany minősítést szerzett a BFMK Szépkorúak Tánccsoportja

Újabb arany minősítést szerzett a BFMK Szépkorúak Tánccsoportja

Legutóbb július első hetében szerzett arany minősítést a Szépkorúak Tánccsoportja, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség táncszakköre.

A hét éve alakult csoport vezetője Juhász Istvánné elmondta: bár az évek során foglalkoztak társastánccal is, az együttes komoly sikereit néptáncos produkciókkal érték el.

A Szépkorúak Tánccsoportját a tánc és a mozgás szeretete és a közösségi élet iránti igény hozta létre, s Földesi Gyula szakmai irányításával tették meg első közös tánclépéseiket, amelyeken át a tánctermi foglalkozásokon formálódó csoport megérett a színpadi bemutatkozásra is. Első arany minősítését a 2014-ben Keszthelyen megrendezettOrszágos Nyugdíjas Ki mit tud?-on Rábai MiklósHárom ugrós leánytánccímű koreográfiájával érte el az akkor még csak hölgytagokból álló csapat.

Ezt követően vette át az együttes szakmai vezetését Gaálné Szél Katalin, akivel azóta is töretlen az együttműködés, s az általa készített kalocsai koreográfia kiemelt arany minősítést hozott a táncosoknak a 2015-ös, hajdúszoboszlói országos megmérettetésen, valamint arany minősítést a harkányiNépek tánca, népek zenéjecímet viselő fesztiválon. Itt a zsűri és a fesztivál közönsége előtt már a saját maguk által varrt és hímzett öltözetben léptek fel a vásárhelyi csoport tagjai.

A tavalyi harkányi fesztiválra már öt férfitaggal kiegészülve és szatmári koreográfiával érkezett és hozhatta haza a kiemelt arany minősítést a csoport, míg a tavalyi Hajdúszoboszlón megrendezett fesztiválon már délalföldi táncokkal és a nyugdíjas szövetség által megnyert pályáztat segítségével vadonatúj viseletben vettek részt a szépkorú táncosok, akik ismét kiemelt arany minősítéssel tértek haza, ugyanúgy, mint később Gyuláról, az Országos Senior Táncfesztiválról.

Az idén két országos fesztiválon, Gyulán és Keszthelyen is a legjobbak között teljesítettek a vásárhelyi táncosok, akik augusztus elején csapatépítő tréningen vesznek részt Dömösön, majd a nyarat három fellépés zárja: augusztus 18-án a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtti színpadon láthatja a helyi közönség a szépkorúakat, akik másnap a Csúcsi Olvasókörben, míg augusztus 20-án Algyőn adnak műsort.

S hogy mi tartja össze a húszfős csapatot, amelynek átlag életkora hetven év? A tánc segít megőrizni nemcsak a fizikai, de a szellemi erőnlétet is – avatott be Juhász Istvánné –, valamint az évek alatt szövődött barátságok erőt adnak a magánélet nehéz helyzeteinek a megoldásában is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.