Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. December 22. 20:19, kedd | Belföld
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Új tabletek segítik a MÁV-START mozdonyvezetőinek munkáját

Új tabletek segítik a MÁV-START mozdonyvezetőinek munkáját

Az EU-s fejlesztés támogatja a vasútbiztonságot és az energiatakarékosságot

3100 tabletet szerzett be a MÁV-START, a készülékek a mozdonyvezetők munkáját segítik. Az új fedélzeti eszközök a vonat teljes útvonalán folyamatosan frissülő adatokkal szolgálnak, így használóik egy felületen láthatják a vonatközlekedéshez szükséges összes információt. A vasútbiztonsági kockázatokat csökkentő és a járművek energiatakarékos használatát támogató fejlesztés több mint 1,3 milliárd forintból, az EU Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A tabletek alkalmazásait fokozatosan vezeti be a vasúttársaság. Először azok a támogató funkciók aktiválódnak, amelyek konkrét fizikai előnyöket kínálnak a mozdonyvezetőknek. Jelenleg például nagy mennyiségű papíralapú dokumentációt – útvonalkönyv, járműleírások, szolgálati menetrendkönyv, menetrendi segédkönyv, kimutatások a lassújelekről, érvényes vasúti utasítások – kell magukkal vinniük a szolgálatba, de a dokumentumokban foglalt információk a jövőben a tableteken lesznek olvashatók, frissítéseiket a rendszer automatikusan elvégzi.

A 3G-s adatátviteli sebességű kommunikáció a mozdonyvezetők információ-ellátását biztosítja, akik látni fogják a készülékeken saját szolgálati és munkaidő-beosztásukat, szabadságot tudnak igényelni, elektronikusan tarthatnak kapcsolatot a vezénylőkkel. A jövőben az úgynevezett parancskönyvi rendelkezések közzététele és elismertetése is elektronikusan zajlik majd. A tervek szerint 2016-ban további funkciókkal is bővül a készülékek tudása. Lehetőség nyílhat a táblagépeken a papíralapú menetigazolvány kiváltására, az eseménylap és az üzemi napló rögzítésére. Az eszközöket összekötik a mozdonyfedélzeti berendezésekkel is, így lehetővé válik a szolgálati menetrend és a lassújel információk folyamatos, GPS-alapú megjelenítése.

A vasúttársaság olyan tableteket szerzett be, amelyek megfelelnek a vasúti használat által támasztott speciális műszaki feltételeknek, úgymint: teljesítmény, képernyőméret, felbontás, fénysűrűség, kontrasztarány, mozgó alkatrésztől mentes belső tárhely, hőmérséklet-tűrés, dokkolhatóság. A vibráció- és hőmérséklet-tűrést független akkreditált labor ellenőrizte. A mozdonyvezetők oktatásban részesülnek, hogy készségszinten elsajátítsák az új fedélzeti eszközök és a hozzájuk tartozó szoftver használatát.

A táblagépek beszerzésének előzménye, hogy a MÁV-START járműkövetési rendszert vezetett be, azaz járműveit azonosító eszközzel szerelte fel. Ennek célja, hogy valósidejű, pontos, feldolgozható információk álljanak rendelkezésre a járművek helyzetéről, állapotáról, illetve a vonatok összeállításáról. A rendszer révén pontosabb utastájékoztatási adatok biztosíthatók. A vasúttársaság idén indított Vonatinfó alkalmazása segítségével továbbá a vonaton utazók útközben is folyamatosan követhetik az aktuális vasúti információkat. Az ingyenes applikáció, amely elérhető Android, IOS és Windows Phone operációs rendszeren is, hamar népszerűvé vált, már 184 ezren letöltötték. A legtöbben az útvonaltervezés funkciót használják, de sokan figyelik a vonatok valós helyzetét is a térképen. Az utasokat folyamatosan frissülő MÁVINFORM hírek tájékoztatják a vonatforgalmat érintő korlátozásokról és változásokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk