Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Március 03. 07:36, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Törvényjavaslatot fogadott el az ízesített e-cigaretták árusítási tilalmáról az amerikai képviselőház

Törvényjavaslatot fogadott el az ízesített e-cigaretták árusítási tilalmáról az amerikai képviselőház

Az amerikai képviselőház hétfőn 213:195 arányban törvényjavaslatot fogadott el az ízesített e-cigaretták árusítási tilalmáról.

A törvényjavaslat nem csupán az ízesített elektronikus cigaretták, hanem más ízesített dohányipari termékek, köztük a mentolos cigaretták forgalmazását is betiltja. Egyben új jövedéki adót vet ki a nikotinra.

A törvényjavaslatot többségében demokrata párti törvényhozók támogatták, azzal érvelve, hogy gátat kell vetni a fiatal nemzedékek körében egyre elterjedtebb - és súlyosan agy-, tüdő- és érkárosító hatású - ízesített e-cigaretták térhódításának. Egy nemrégiben készült kormányzati felmerés szerint minden negyedik középiskolás szív ízesített e-cigarettát.

Tavaly a kongresszus elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében felemelték a dohánytermékek - köztük az e-cigaretták - vásárlásához előírt korhatárt 18 évről 21 évre. A kormányzat pedig az idén év elején betiltotta a gyümölcsös, cukorkaízű, mentolos és más ízesítésű, kis utántöltős e-cigaretták forgalmazását.

A hétfőn elfogadott tervezetet azonban a szenátus várhatóan leszavazza, ugyanis az a nagy utántöltős cigaretták adásvételét is megtiltaná. Ezzel egyes politikusok szerint "túl messzire megy".

Sajtóértesülések szerint az ízesített e-cigarettákat gyártó cégek eredményesen lobbiztak a törvényhozóknál a szigorítás, azaz a teljes betiltás ellen. A szavazás előtti törvényhozási vitákról szóló sajtótudósítások arról is beszámoltak, hogy a Kongresszusi Fekete Caucus, vagyis a kongresszus afroamerikai politikusokból álló csoportja szerint a mentolos cigaretták betiltása különösen sújtaná az afroamerikaiakat. A fekete amerikaiak ugyanis sokkal nagyobb arányban szívnak mentolos cigarettát, mint a nem afroamerikaiak. "Egy olyan tiltás, amely a mentolos ízesítésű cigarettákat veszi célba, de figyelmen kívül hagy más, prémium minőségű dohánytermékeket, feleslegesen terheli meg a fekete közösséget" - nyilatkozott Yvette Clarke brooklyni képviselő.

A törvényjavaslatról a szenátus várhatóan még a héten szavaz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése