Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2019. Augusztus 12. 11:51, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Tornyaival találkoztak a Natura alkotói

Tornyaival találkoztak a Natura alkotói

Folytatódik a makói művésztelep és a vásárhelyi múzeum együttműködése

Az idén augusztus elseje és huszadika között működő, makói XII. Natura Marosmenti Művésztelep alkotói látogattak el a Tornyai János Múzeumba, ahol a százötven éve született névadó Gyönyörködő lélekkel festeni című, a festőművész közel háromszáz képét felvonultató tárlatát a közgyűjtemény művészettörténésze, Képiró Ágnes vezetésével ismerhették meg.

A makói művésztelep munkájában az idén tizenhét alkotó vesz részt, tizenöten az ország számos pontjáról, míg egy-egy művész a Vajdaságból, illetve Erdélyből érkezett. A Vásárhelyhez köthető művészek közül a művésztelepen alkot Dömötör Mihály fotóművész, V. Nagy Nándor szobrászművész, a vásárhelyi múzeum restaurátora, valamint első alkalommal vesz részt a közös alkotómunkában Sonkoly Tibor festőművész.

A művésztelep két kiállításmegnyitóval vette kezdetét, Nadobán László kerámiaművész Mázak bűvöletében című kiállítása a makói levéltárban, míg Dömötör Mihály Kereszt parafrázisok című tárlata Képiró Ágnes rendezésében a makói József Attila Könyvtárban látható. A Natura művésztelepen az alkotómunka minden évben sajtáros tematika jegyében zajlik, az idei alkotási folyamat témája a labirintus, amelyet szabad interpretációban, technikai és műfaji megkötések nélkül jelenítenek meg a művészek. A Natura Marosmenti Művésztelepen több tájábrázolással foglalkozó művész is alkot, akik számára különösen inspiráló volt Tornyai János műveivel találkozni.

A hódmezővásárhelyi közgyűjteményben a makói művésztelep több mint egy évtizedes tevékenységét 2019 februárjában, az Úton című kiállításon ismerhették meg a látogatók, s az együttműködés folytatásaként a művésztelep vezetőjének, Karsai Ildikónak önálló kiállítása és könyvbemutatója is lesz novemberben a Tornyai János Múzeumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.