Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2020. Október 20. 13:39, kedd | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

Tornyai újraértékelése

Tornyai újraértékelése

Háromszáz oldalas kiadványt jelentetett meg névadójáról a vásárhelyi múzeum

Monografikus igényű tanulmánykötet kiadásával zárta a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum névadójának, a neves festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett másfél éves eseménysorozatát. A Tornyai címet viselő művészeti album bemutatóját hétfőn este tartották az Alföldi Galéria Tornyai-termében, ahol Nagy T. Katalin beszélgetett a könyv szerzőivel: Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészekkel.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum szakmai tanácsadója köszöntőjében elismerését fejezte ki szerzők felé, valamint megköszönte Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum korábbi igazgatójának az emlékév kurátoraként, valamint a könyv szerkesztőjeként végzett munkáját. Felidézte: a vásárhelyi közgyűjtemény számos kiállítással, művészeti eseménnyel, konferenciával és három kötet megjelentetésével tisztelegett névadója, Tornyai János (1869–1936) festőművész előtt. A könyvbemutató bevezetőjeként Berényi Károly, Hódmezővásárhely alpolgármestere osztotta meg gondolatait, kiemelve, hogy Tornyai neve összeforrt szülővárosával és neki — nemcsak festői munkásságának, hanem kultúraszervező tevékenységének is – köszönhetően Vásárhelyre az Alföld művészvárosaként tekintetnek hazánkban.

A több mint háromszáz oldalas tanulmánykötet szerzői – Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek – hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, bemutatva a festőóriás életútját, stílusainak változását, modernizmusát, párizsi éveit, szerepét az alföldi festészet mint művészettörténeti fogalom létrejöttében, valamint a nőkkel kapcsolatos – sokszor ellentmondásos ‑ viszonyát.

Ez utóbbi nemcsak a rendkívül terjedelmes naplóbejegyzéseken és levelezéseken keresztül követhető nyomon, hanem aktképein és nőábrázolásain is. Az aktok a festői életmű jelentős, de ezidáig alig vizsgált fejezetét adják, ezért is került egy érzéki módon megfestett hátakt a kötet címlapjára – mondta el Nagy Imre. A könyv méltatásában Nagy T. Katalin Németh Lajos-díjas művészettörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdag forrásanyag olvasmányosságot kölcsönöz a kiadványnak, amelyhez hatalmas mennyiségű reprodukció és archív fotóanyag kapcsolódik.

A kötet szerzői együttesen vallják: a Tornyai életmű – műveinek számát két–háromezer alkotásra teszik – ma is aktuális és a saját korában is modernnek számító festészete számos újabb kutatási kérdést vet fel a művészettörténészeknek, így várhatóak még a jövőben is Tornyai Jánosról és kortársairól szóló tanulmányok, kiadványok.

A Tornyai című könyv a vásárhelyi múzeum és az Alföldi Galéria pénztárában vásárolható meg 4000 forintos áron.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.