Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2020. Február 24. 11:02, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Tornyai Szabadkán

Tornyai Szabadkán

A vajdasági városban nyílt kiállítás Tornyai János festményeiből

Több mint száz év után láthatja újra a szabadkai közönség Tornyai János (1869-1936) festőművész alkotásait a délvidéki városban, ahol a vásárhelyi közgyűjtemény több mint hatvan műtárgyából – kiegészítve a bajai Türr István Múzeum három Tornyai-festményével – nyílt kiállítás szerdán a Szabadkai Városi Múzeumban, amelyhez kapcsolódva szakmai tanácskozást is rendeztek.

A tárlat résztvevőit Hulló István, a házigazda közgyűjtemény igazgatója köszöntötte, a kiállítást Dr. Nagy Imre művészettörténész, a vásárhelyi múzeum Tornyai-emlékévének kurátora ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A nagyszabású Tornyai kiállítás a Közös művészeti örökségünk nyomában című pályázatnak köszönhetően mutatkozik be Szabadkán, melynek előzményeként 2019 decemberében a vásárhelyi Alföldi Galériában nyílt Átívelés címmel tárlat Oláh Sándor (1886-1966) festőművész és Nemes Fekete Edit (1944) iparművész alkotásaiból.

A vernisszázst követően Hódmezővásárhely és Szabadka képzőművészeti kapcsolatairól rendeztek tanácskozást, melyen Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója Tornyai János néprajzi gyűjtéséről tartott előadást. A konferencián Nagy Imre művészettörténész szólt Tornyai János művészeti pályafutásának korai korszakáról, Nagy Vera néprajzkutató főmuzeológus a hódmezővásárhelyi Majolikatelep történetét ismertette, valamint a magyarkanizsai Majolikáról Pajić Ilona tartott előadást. A május végéig megtekinthető Tornyai Szabadkán című kiállítás kurátora Dr. Ninkov K. Olga művészettörténész, a Szabadkai Városi Múzeum múzeumi tanácsosa.

A Szabadkai Városi Múzeum szakmai napján a vásárhelyi Tornyai-múzeum és a bajai Türr István Múzeum munkatársai megismerkedhettek a vajdasági város kulturális örökségeivel, a magyar szecesszió két remekművével, a zsinagógával és a városházával, valamint megtekintették a közgyűjtemény állandó kiállításait is.A két város közgyűjteményeinek közös kiállításai és tanácskozásai a Közös művészeti örökségünk nyomában című Interreg – IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg, melyet 586 975 euró uniós támogatással a Hódmezővásárhely Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum valósított meg.

Fotó: Kolovics Szvetlana/ Szabadkai Városi Múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 26. 09:06, vasárnap | Kék hírek

Főügyészség: szülei után egy rendőrt is meg akart ölni a pénteken elfogott férfi

Elfogásakor a vele szemben intézkedő rendőrt is meg akarta ölni az a férfi, aki május 24-dikét megelőző napokban megölte idős szüleit Budapesten, IV. kerületi lakásukban

2024. Május 26. 09:05, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.