Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2019. Május 15. 15:41, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Tornyai-konferencia a vásárhelyi múzeumban

Tornyai-konferencia a vásárhelyi múzeumban

Tornyai János (1869-1936) festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából a nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeum tudományos tanácskozást rendez május 16-án 10 órai kezdettel.

A nap folyamán elhangzó előadások Tornyai és az alföldi művészet kapcsolatát, valamint a huszadik századi magyar festészet kimagasló alakjának életművét járják körül.


Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatójának köszöntőjét követően a konferencia Alföldi festészet – festők az Alföldön címet viselő nyitó előadásán Sümegi György művészettörténész, muzeológus az alföldi születésű, valamint az ide települt művészek „táj-képéről” tartott jelenkori átvilágítás és összehasonlítás eredményeit ismerteti, míg a hódmezővásárhelyi Tóth Károly azt dolgozza fel, hogy az alföldi festészet fogalma hogyan kapcsolódik Tornyai János festészetéhez és szervező tevékenységéhez. Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János gyűjteményes kiállítás kurátora – a konferenciát a szeptember közepéig látogatható Gyönyörködő lélekkel festeni tárlat falai között rendezik – Tornyai és Mári különleges, egymásra erőteljesen ható kapcsolatát boncolgatja.

Tornyai János 1928-1929 folyamán Baján készült alkotásait veszi górcső alá N. Kovács Zita művészettörténész, a Duna-parti város múzeumának igazgatója, majd Szabó Noémi, a Ferenczy Múzeumi Központ főosztályvezetője Tornyai János kései, a szentendrei Művésztelepen eltöltött 1933-34. évi alkotói periódusát mutatja be előadásában. Tornyai János életműve nem értelmezhető rendkívül gazdag írásos hagyatéka, levelezése és naplói nélkül, amelyeket Szabó Veronika mutat be a tanácskozáson, míg a konferencia zárásaként Nátyi Róbert művészettörténész, főiskolai docens Tornyai János modernizmusának, stílusának gyökereiről tart előadást.

A csütörtöki tudományos tanácskozás anyagát a szervező Tornyai János Múzeum a Tornyai-emlékév keretében megjelenésre kerülő konferenciakötetben publikálja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: