Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2019. December 05. 11:34, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Több mint harminc alkotás az idei termésből

Több mint harminc alkotás az idei termésből

Csütörtökön nyílik az idei kerámia szimpózium beszámoló kiállítása

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában december 5-én, csütörtökön 16 órakor nyílik meg a XXII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása. A mintegy harminc alkotást felvonultató tárlatot még a rendezés időszakában ismerhették meg a médiumok munkatársai.

Horizont – ez volt az idei szimpózium témája. A tárlat kurátora és a programot szervező Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke,Pannonhalmi Zsuzsa,Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész elmondta, hogy egy évekkel ezelőtti, repülőgépes útja során a Földközi-tenger felett különös élményt adott számára, amint egy hajó felett áthaladva megfigyelhette a horizont és a vízi jármű meghatározta tér formálódását, s ezért választották ezt a fogalmat az idei alkotási folyamat meghatározó gondolatául.

Mint elmondta, a huszonkettedik szimpózium résztvevői között volt az Egyesült Államokból érkezett alkotó, ketten csehországi művészek, míg az öt magyar képzőművész között ő és a nemrég Munkácsy-díjjal elismert szobrászművész, Kotormán Norbert képviselte Hódmezővásárhelyt.

Az alkotás hetei alatt a vásárhelyi szimpózium hagyományainak megfelelően a művészek a város kerámiával foglalkozó gyárainak, üzemeinek anyagait, technológiáit és az ott dolgozó szakemberek tudásának felhasználásával készíthették el alkotásaikat, miközben az egymás társaságában folytatott alkotás is hatással volt művészi világukra.

A kiállított művek közül zsűri válogatja majd ki azokat a tárgyakat, amelyek a város már most több száz tételből álló kerámiagyűjteményét gyarapítják. A megnyitó napján még egy fontos feladat vár a szervezőkre – tette hozzá Pannonhalmi Zsuzsa –, most határozzák meg a következő év kerámia szimpóziumának mottóját, amelyet februárban hirdetnek meg a jövő évi közös alkotási folyamatra jelentkező művészek számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 22. 09:50, szombat | Sport

A győzelem tarthatja életben a magyarok nyolcaddöntős álmait

Csakis győzelemmel őrizheti meg a továbbjutás reményét a magyar labdarúgó-válogatott, amely vasárnap a skót csapattal találkozik az Európa-bajnokság A csoportjának utolsó fordulójában.

2024. Június 22. 09:48, szombat | Sport

Ukrán fordítás és győzelem a szlovákok ellen

Az ukrán válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a szlovákokat a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának második fordulójában, pénteken.

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja