Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Március 16. 11:39, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Több mint 100 ezer ingyenes szolidarítási jegyet állított ki a vasúttársaság

Több mint 100 ezer ingyenes szolidarítási jegyet állított ki a vasúttársaság

A vasúttársaság az ukrajnai háború kezdete óta biztosítja a határállomásról, azoknak az embereknek, családoknak az ingyenes közlekedést, akik Magyarországra érkeznek.

Az utasokat többnyire különvonatok, másrészt a megerősített menetrend szerinti vonatok szállítják elsősorban Budapestre. A mai napon meghaladta a 100 ezret a kiadott szolidaritási jegyek száma.A vasúttársaság munkatársai emberfeletti munkát végezve segítik a menekülteket, látják el szolgálatukat, minden a menekültek szállításához szükséges intézkedést megtesznek. A nemzetközi utasok száma továbbra is jelentősen nő, a menekültek meghatározó része (a régebb óta itt tartózkodók és a frissen érkezők közül is) nyugati, illetve északi-európai irányokba kíván tovább utazni. Annak ellenére, hogy a szolidaritási jegyet a határállomásig kiállítják már a Magyarországra való belépéskor, a nemzetközi tovább utazáshoz legtöbbjük a nemzetközi pénztárakat keresi fel helyjegy, háló- és fekvőjegy vásárlás, illetve információk kérése céljából. A különvonatokkal, vagy egy-egy terhelt menetrendszerinti vonattal egyszerre érkező több száz fős menekült csoport komoly kihívások elé állítja a nemzetközi jegyértékesítést, ezért a Keleti pályaudvaron specializált jegyértékesítési folyamatot vezetett be a vasúttársaság, annak érdekében, hogy gördülékeny legyen a nemzetközi értékesítési kapacitás, gyors és hatékony legyen a menekült emberek kiszolgálása.

Ukrán állampolgársággal rendelkező utasok sorbanállás nélkül is meg tudják vásárolni a nemzetközi vonatokra helyjegyeiket. Az Elvirán lehetőség van egy e-mail cím megadásával, regisztráció nélkül a jegyvásárlásra, a szükséges személyes adatok megadását és bankkártyás fizetést követően az utasok pdf formátumban kapják meg a kiválasztott vonatra szóló helyjegyeiket, amit kinyomtatva vagy a telefonjukon tudnak bemutatni a jegyvizsgálóknak. A belföldi utazáshoz szükséges szolidaritási jegyet a jegyvizsgáló adja ki a jegyellenőrzésekor.

A Keleti pályaudvaron hétfőtől mobilpénztár segíti a jegyértékesítést, a nemzetközi utasok utazásának megkönnyítése érdekében. Egy belföldi és egy nemzetközi pénztárral értékesítik a menetjegyeket tervezetten 12-22 óra között. Az ukrán menekültek számára a nemzetközi pénztárban csak bécsi EuroCity vonatokra, csak helyjegy (belföldi szolidaritás jegy+IC pót/helyjegy), illetve a másik ablakban irányítottan történik a nem menekült nemzetközi utasok kiszolgálása.

A nemzetközi pénztár előtt külön pultban vizsgáló főkalauzok árusítanak vasúti jegyet (belföldi szolidaritás jegy+IC pót/helyjegy) azok számára, akik EuroCity vonatokkal utaznak Bécsig, csak bankkártyával lehet fizetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.