Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2012. Április 19. 14:07, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Ötletek a bérlakásépítés támogatásához

Ötletek a bérlakásépítés támogatásához

A Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás második napján szakmai kerekasztal beszélgetés volt hazai és francia szakemberek között.

Az egyeztetés célja áttekinteni a szociális bérlakásépítés, fenntartás francia tapasztalatait. A Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) hozzászólásában arra tért ki, hogy milyen finanszírozási eszközöket jelenthet a bérlakásépítés számára a következő (2014-2020) uniós programozási (költségvetési) időszak.

A A Társaság a Lakásépítésért Egyesülete úgy gondolja, hogy a 2014-2020-as programozási időszakban az uniós környezetvédelmi, energetikai, szociális, felzárkóztatási politikák megvalósításának egyik leghatékonyabb eszköze a lakásépítések, lakásfelújítások támogatása. Ezek hozzájárulnának a foglalkoztatáshoz és gazdaságélénkítő hatásuk is van. Indokolt, hogy az Unió 2014 után aktívabban támogassa a lakásügyet.

Támogatások feltétele
A lakásépítések, lakásfelújítások uniós támogatását minden esetben össze kellene kötni környezetvédelmi, fenntarthatósági, energiahatékonysági, lakótér egészségi, szociális feltételekkel, közeli munkalehetőséggel. A támogatás feltétele lehetne az épület életciklus költségelemzése, hogy optimális egyensúly jöjjön létre a szükséges beruházások és az épület teljes élettartamára vetített energiaköltség megtakarítás között.

Vissza nem térítendő támogatások
A strukturális alapokból lehetne forrást nyújtani a lakásügyi programok (pl.: közösségi bérlakásépítés, lakásépítések, lakásfelújítások) vissza nem térítendő támogatására.

Visszatérítendő támogatások
A finanszírozási feltételek helyenként a szükséges intézkedések elmaradását eredményezik. Szükséges lenne, hogy az uniós pénzintézetek (EIB, ECB) kiszámítható és kedvező feltételekkel teremtsenek forrást (kölcsönt) az ilyen projektekre (visszatérítendő támogatások, kedvező kamatú hitelek, 'revolving fund'-ok).

A 2014-2020-as programozási időszak előkészítése
A politikai támogatásnak meg kellene nyilvánulnia abban is, hogy a 2014-2020-as programozási időszak előkészítése során a lakásügyi támogatási programok előkészítése fontos szerepet kap.

Itt fontos lenne a tagállamok uniós szinten dolgozó politikusainak (Parlament, Bizottság, Régiók Bizottsága) és a tagállamok saját fejlesztési ügynökségein dolgozó munkatársak elköteleződése és közös munkája a lakásügyi támogatásokkal kapcsolatban.

2012 során napirenden kell tartani a lakásügyi kérdéseket az uniós jogszabályok tervezett módosítása kapcsán. Különösen fontos a 1080/2006/EK rendelet (Európai Regionális Fejlesztési Alapról) 7. Cikk felülvizsgálata.

Hazai szinten az Otthonteremtési Tanácsadó Testület (OTT) a fentiekkel kapcsolatban javaslattal élt. Véleményünk szerint tárcaközi (NGM, NFM, valamint NFÜ, MFB, OTT) koordinatív fórumot kellene felállítani még 2012 nyaráig, hogy a 2014-2020–as uniós költségvetési időszak jelenleg már folyó előkészítésébe a lakásügyi (bérlakásépítés, lakásépítés, felújítás) témákat időben pozícionálni lehessen. Ennek elmaradása a következő 7 évben is hátrányos helyzetben tartja a lakásügyet, valószínűtlenné teszi egy érdemi bérlakás építési program megvalósítását.

A lakásügyi kérdésekkel kapcsolatban nemzetközi szinten aktív munka folyik. Korábbi közleményünkben ismertettük a Régiók Bizottsága 2011. októberi ülésén elfogadott „Egy európai szociális lakhatási menetrend felé” című véleményét.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 07:58, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országáb

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 09:48, péntek | Belföld

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma