Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. November 07. 16:45, hétfő | Helyi
Forrás: Piskóti Attila / Boros Panna Premier Kommunikációs Iroda

Tetőszigeteléssel 25%-kal is csökkenthetjük családi házunk hővesztségét

Tetőszigeteléssel 25%-kal is csökkenthetjük családi házunk hővesztségét

Knauf Insulation: a padlástér hőszigetelését akár mi magunk is elvégezhetjük

Ennek ellenére a Knauf Insulation egy korábbi, nem reprezentatív felmérése szerint Magyarországon a lakóépületek 60-70%-a esetében nincs hőszigetelve a tető, így ezeknél a házaknál a legnagyobb téli hidegben is jóval többet kell fűteni, hogy a hőmérsékletet a megfelelő szinten tartsuk. Mivel a háztartások rezsijük átlagosan 75%-át, családi ház esetén akár havi 40.000 Ft-ot is elköltenek fűtésre, ezért célszerű még most, a tél beállta előtt hőszigetelni, hogy megállítsuk a pazarlást. A padlásfödém hőszigetelése viszonylag kis költségből megoldható, ráadásul, ha betartunk pár alapszabályt, mi magunk is elvégezhetjük azt.

Tartsa bent a meleget!

Egy családi házban az elpazarolt energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a padlón keresztül távozik, 25%-a pedig a tetőn, ha nem gondoskodunk megfelelő hőszigetelésről. Ezen felül tetőszigetelés hiányában a por és a külső zajok is jóval könnyebben szivárognak be. A hőszigetelés ráadásul nem csak télen, de nyáron is hozzájárul a kellemesebb klímához, mivel ebben az évszakban azt akadályozza meg, hogy túlmelegedjen a tetőt érő napsugárzás miatt a beltéri levegő, így akár 6-8 Celsius fokkal is javíthatja a beltér hőmérsékletét.

Annak ellenére, hogy házunk teljes, megfelelő hőszigetelése mellett a hőveszteség és fűtésköltség akár 50%-kal is csökkenhet, a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország portál ez évi felméréséből az derült ki, hogy a válaszolók mindössze egynegyede él energiahatékonysági szempontból korszerű ingatlanban, emellett (háztípustól függően) 60-70%-uk esetében a tetőtér sem szigetelt.

Még nem késő hőszigetelni

Míg a külső hőszigetelési munkálatokat, mint a homlokzat leszigetelése, jellemzően ősszel, de mindenképpen száraz időben javasolt elvégezni, addig a tetőszigetelés bármikor elvégezhető. A homlokzat esetében fontos, hogy szakembert kérjünk fel a feladatra, annak érdekében, hogy a hőszigetelés az elvárt eredményeket hozza, de a padlástér hőszigetelési munkálatait akár mi magunk is elvégezhetjük, ráadásul anyagilag is kisebb beruházással jár. Egy átlagos, 100 nm-es családi ház kőzetgyapottal történő homlokzati hőszigetelése ugyanis munkadíjjal együtt nagyságrendileg 1,5 millió forintba kerül, a padlásfödém vagy a magastető hőszigetelése ásványgyapottal egy ugyanilyen házon körülbelül 200 ezer forintból kivitelezhető.

„A padlásfödém hőszigetelése a legegyszerűbben, leggyorsabban és a legkisebb energia és anyagi befektetéssel elvégezhető munka, így akár még most, a tél előtti utolsó pillanatban is érdemes belevágni”mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója„A legpraktikusabb megoldás, ha könnyű, de jó hőszigetelő képességű üveggyapot tekercseket vagy táblákat helyezünk el a padlásfödémen, lehetőleg két rétegben, eltolt illesztésekkel. Ebben az esetben a munkadíjat akár meg is spórolhatjuk, hiszen pár alapszabály betartása mellett mi is leteríthetjük az ásványgyapot hőszigetelést, de arra figyeljünk, hogy a mai hőszigetelési előírások teljesítéséhez ilyen esetben is kb. 20 -25 cm vastag szigetelés szükséges” – tette hozzá a szakember.

A tető hőszigetelésére ma már választhatunk környezetbarát üveggyapotot is. A Knauf Insulation által kifejlesztett ECOSE® technológia szabadalmaztatott eljárás, amelynek gyártásához nem használnak kőolaj alapanyagú vegyipari anyagokat, fenol-formaldehidet vagy akrilt. A hagyományos üveggyapothoz hasonlítva az így gyártott szigetelőanyag nem csupán javítja az épületek belső levegőjének minőségét, valamint nem szúr és nem porzik, de egyben hozzájárul az épületek fenntarthatóságához is.

A kivitelezéshez részletesebb tanácsok ahttp://www.nalamszigetelnek.hu oldalon találhatók.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

Így válasszunk hőszigetelő anyagot!

Hővezetési tényező (lambda - λD érték - W/m·K): a termék alapvető hőszigetelő tulajdonságát mutatja, azt, hogy milyen mértékben áramlik át a hő az adott szigetelőanyagon, meghatározott idő leforgása alatt. Minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik az anyag. Mindig a termékszabványokban előírt ún. közölt (deklarált) értéket vegyük figyelembe, mivel azokért a gyártó felelősséget vállal.

Hőátbocsátási tényező (U-érték - W/m2·K): egy adott szerkezet hőátbocsátó képességét mutatja. Minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik a szerkezet.

A 2018. január 1-ig tisztán önerős építkezésesetében még alkalmazhatóak az épületek energiahatékonysági jellemzőire vonatkozó 2006-os előírások, amely értelmében a padlásfödém hőátbocsátási tényezője, azaz U-értéke maximum 0,25 W/m2·K lehet. 2018-tól azonban – ahogy a központi költségveté

sből épülő házak esetén már most is előírás – a maximum érték lecsökken 0,17 W/m2·K-ra. Érdemes azonban már most a szigorúbb szabályozásnak megfelelően építkezni, hiszen a megspórolt fűtésköltség a jövőben a családi költségvetésnek kedvez. Az előírt U-érték a minél alacsonyabb lambda értékű és/vagy nagyobb beépítési vastagságokkal tartható be

A magastetők, azaz a szarufák közötti hőszigetelés esetén a szakértők azt ajánlják, hogy legalább 0,037-es, vagy annál is alacsonyabb lambda értékű hőszigetelő anyagot válasszunk, így helyhiány esetén csökkenthető a beépítendő vastagság. Meg kell győződnünk arról, hogy a korábban beépített tetősík fólia párazáró avagy páraáteresztő tulajdonsággal rendelkezik-e, ettől is függ ugyanis, hogy a szarufák teljes vastagságában szükséges-e szigetelni: előbbi esetén ugyanis tilos teljesen kitölteni a teret, utóbbinál pedig a szarufaköz teljes keresztmetszetben kitölthető szigetelőanyaggal.

A padlásfödém hőszigetelése esetén, azaz amennyiben nincs kialakítva tetőtér, a legpraktikusabb megoldás az, ha könnyű, de jó hőszigetelő képességű üveggyapot tekercseket vagy táblákat terítünk le, lehetőleg két rétegben, eltolt illesztésekkel, a hőhídhatás kiküszöbölése érdekében. Az előírás szerinti U=0,17 W/m2·K értéket a szakértő javaslata szerint úgy érhetjük el, hogy ha 25 cm λD=0,039 értékű anyagot helyezünk a födémre.

A padlásfödémen elhelyezett szigetelés fölé páraáteresztő tulajdonságú réteg kerül, hogy a födémen átjutott párát átbocsássa, ugyanakkor védelmet nyújtson a légmozgás okozta hőveszteség, illetve a héjaláson bekerülő csapadék ellen. A szigetelés alá a födém kialakításától függően páratechnikai réteg szükséges, amely megakadályozza a födémen átjutott pára bekerülését a szigetelésbe, és esetleges lecsapódását.

Ez a kialakítás természetesen nem terhelhető, így a kéményekhez, tetőkibúvókhoz stb. ki kell építeni „közlekedési útvonalakat”. Amennyiben mégis meg szeretnénk őrizni a padlást, akár tárolóként, úgy a szigetelés a födém alá is kerülhet, lécváz közé, szerelt vagy függesztett álmennyezet fölé is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni