Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2017. Július 13. 04:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Terrortámadás előkészítése miatt elítéltek egy szíriai menedékkérőt Németországban

Terrortámadás előkészítése miatt elítéltek egy szíriai menedékkérőt Németországban

Dániában végrehajtani tervezett iszlamista terrortámadás előkészítése miatt elítéltek szerdán Németországban egy szíriai menedékkérőt.

A ravensburgi tartományi bíróság az ügyészség indítványánál súlyosabb, hat év hat hónap szabadságvesztésre ítélte a 21 éves férfit. A tanácsvezető bíró a döntés indoklásában kiemelte, hogy az ügyészség a vádlott bűnéhez képest "szokatlanul enyhe" büntetést javasolt.

A szíriai állampolgár 2015 nyarán érkezett Németországba a balkáni migrációs útvonalon. Németországban az internet révén kapcsolatba került az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel és radikalizálódott.

A német sajtóban Dieab K. néven azonosított férfi a mobiltelefonjából kinyert adatok alapján tanulmányozta, hogy miként kell összeállítani robbanószerkezetet és hogyan kell beszerezni feltűnés nélkül a pokolgéphez szükséges anyagokat és berendezéseket. A hatóságok megállapították, hogy pontosan követte az IÁ környezetéből kapott iránymutatásokat, például különböző üzletekben és nem egy nap alatt vásárolta meg az szükséges holmikat, köztük tűzijátékokat, elemeket és 17 ezer szál gyufát.

Egy Svédországban tartózkodó, időközben azonosított társával azt tervezték, hogy Dánia fővárosában, Koppenhágában követnek el robbantásos merényletet, több pokolgéppel, zsúfolt tereken, hogy minél több áldozatot szedjenek. Tavaly novemberben utazott Dániába, de a határon feltartóztatták, csomagját elkobozták és visszaküldték Németországba, ahol letartóztatták.

A vádlott a bíróság előtt azt állította, hogy csak futárként működött volna közre a merényletben, a csomag leszállítása után visszatért volna németországi szállására. A bíróság szerint ezt nem támasztják alá kézzel írott és elektronikus úton elküldött búcsúüzenetei, és az sem, hogy egy útra szóló vonatjegyet vásárolt, nem pedig retúrjegyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.

2024. Május 22. 07:28, szerda | Külföld

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt