Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Július 23. 12:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Tengerészgyalogosok Hódmezővásárhelyen

Tengerészgyalogosok Hódmezővásárhelyen

Amerikai kiképzők tartottak felkészítést az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáinak július közepén.

A jelenleg Romániában állomásozó 8. Tengerészgyalogos Ezred 2. zászlóaljának három katonája érkezett tapasztalatcserére a Zrínyi Miklós laktanyába, ahol gyalogos járőr feladatokra való felkészítést, annak megtervezését, illetve a raj és szakaszparancsnok munkáját oktatták az amerikai öt pontos harcparancs alapján. Ennek fő elemei - a magyar harcparancshoz hasonlóan - az ellenség és a saját erők elhelyezkedése, illetve a feladat részletes és pontos leírása.

A három napos kiképzés első napja az elméleti foglalkozásokkal telt, ahol az amerikaiak előadásokon mutatták be az MH 5. Bocskai István Lövészdandár három lövészzászlóaljától érkező katonáinak azt, hogy ők hogyan szerveznek meg egy járőrtevékenységet. Az előadások során saját tapasztalatikról is beszéltek, hiszen a tengerészgyalogosok gyakran vesznek részt különböző gyalogos feladatokban. Itt mindkét fél ismertette a saját eljárási rendszerét és megbeszélték a különbségeket is. A következő két napban a Sándorfalva mellett található gyakorlótéren - a tengerészgyalogosok mentorálása mellett - a magyar katonák a gyakorlatban is végrehajtották a raj szintű járőrözési feladatokat: járőrbázis elfoglalása, rajtaütés és lesállás kialakítása, drillek (begyakorolt harceljárások) begyakorlása.

Rob Schlesinger főhadnagy elmondta, hogy a tengerészgyalogság és a Magyar Honvédség között megkötött egyezség alapján a járőrözés során szerzett tapasztalatokat cserélték ki azért, hogy mindkét fél megismerje a másik nemzet eljárási rendszerét. A főhadnagy hozzá tette: „A magyar katonák nagyon lenyűgöztek, mert nagyon jól együtt tudtak működni és emellett jól mozogtak az erdős területen.”

A magyar katonák számára is nagyon hasznosnak bizonyult a kiképzés, amely során természetesen voltak eltérések, de ezek többsége a szervezeti összetételek különbözőségéből (rajok létszáma) adódott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben