Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Július 05. 13:53, kedd | Helyi
Forrás: Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy

Teljesítménytúra Koszovóban

Teljesítménytúra Koszovóban

A Koszovóban tartózkodó magyar békefenntartók több mint 70 fővel június végén ismét részt vettek a „Dancon March” elnevezésű menetgyakorlaton.

A Dancon March-ot (Dán menet) először 1972-ben rendezték meg Cipruson a dán hadsereg katonái. A hegyek között kijelölt 25 kilométeres távot akkor 6 óra alatt kellett teljesíteni. Azóta a Dancon Marchot minden olyan műveleti területen, Cipruson, Boszniában, Koszovóban, Irakban és Afganisztánban is megszervezik, ahol dán katonák szolgálatot teljesítenek. Koszovóban először 1999 augusztusában rendezték meg a menetet.


A távot - a megadott szintidőn belül - sikeresen teljesítők egy emlékérmet kapnak és a négy kategória első három helyezettje külön jutalomban is részesül. A szervezők a részvételi díjból megmaradt összeggel a dán veteránokat és családjaikat támogatják.


A Novo Selo-i táborból induló és a környező dombokon kijelölt 25, illetve 40 kilométeres távot egyenruhában, bakancsban és legalább 10 kilógrammos felszereléssel kellett 9 óra alatt teljesíteni, de a mostani „túrán” résztvevőket az időjárás sem kímélte. A hosszabb távot teljesítők az emlékérem mellé egy „Dragoon” (dragonyos) jelvényt is kaptak, ami a Novo Selo-i tábor védelmét jelenleg ellátó dán katonák - akik egyben a szervezők - a Jydske Dragonregiment címere.
A közel 1100 résztvevő közül az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonája ismét kiemelkedett teljesítményével. Filipinyi Andrea őrvezető a 40 kilométeres táv női kategóriájának harmadik helyezettje lett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: