Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2018. Január 22. 11:09, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Szőregért emlékérmet kapott az Emlékpont vezetője

Szőregért emlékérmet kapott az Emlékpont vezetője

Minden év januárjában, a Magyar Kultúra Napján rendezik meg Szőregen a Kálmány Lajos-estet.

Ilyenkor kerül átadásra a Rózsavölgyi József szőregi önkormányzati képviselő, Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének tagja által alapított Szőregért emlékérem is.

Idén Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője volt a kitüntetett.

Minden év januárjában, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan rendezik meg Szeged-Szőregen a Kálmány Lajos-estet. Ebben az évben az esemény vendége Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője volt, aki a dél-alföldi néphagyományok kutatástörténetéről – benne a tizenkilencedik–huszadik század fordulóján alkotó néprajztudós, Kálmány Lajos szerepéről – és a csongrádi, csanádi és torontáli régió helyi identitásformáinak alakulásáról tartott előadást. A Szőregi Baráti Társaság által szervezett rendezvény előtt a megjelentek megkoszorúzták Kálmány Lajosnak a szőregi plébánia falán elhelyezett domborművét.

Hagyományosan ezen alkalommal kerül átadásra a Rózsavölgyi József szőregi önkormányzati képviselő, Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének tagja által alapított Szőregért emlékérem is, amelyet idén Miklós Péter vehetett át azzal az indoklással, hogy a történésznek két éve jelent meg azA szőregi templom kétszáz évecímű könyve, amely a szegedi városrész, egykori észak-bánsági torontáli falu katolikus egyháztörténetének első összefoglalása.

A Szőregért emlékérem Lantos Györgyi és Máté István készítette plakettjét – amelyet korábban többek között Péter László irodalomtörténész professzor és Polner Zoltán néprajzkutató is megkapott – Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő és Nagy Róbert plébános adta át a szőregiek nevében Miklós Péternek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható