Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. Április 19. 14:49, szerda | Helyi
Forrás: Bódi Ábel

Szomszédod, a pele

Szomszédod, a pele

Vagy a lakótársad. Könnyen lehet ugyanis, hogy vígan eléldegélnek a padlásodon vagy a fészerben, esetleg a kert valamely félreeső odújában. Jobb, ha megismered őket!

Európában a pelefélék négy fajával találkozhatunk, legalábbis, ha szemfülesek vagyunk, ugyanis leginkább éjszaka mozognak, és akkor is úgy, hogy mi lehetőleg ne vegyük észre őket. Megfigyelésüket nem könnyíti meg, hogy rendkívül gyorsak és aprók. Például a nagy pele olyannyira hatalmas, hogy összegömbölyödve elfér az ember tenyerében, habár testhossza a farkával együtt a 40 centimétert is súrolhatja. Jóval kisebb két „unokatestvére” a kerti és a mogyorós pele, akik jó, ha elérik a 18 centit.

Habár a rágcsálókról általában mindenkinek az egér vagy a patkány ugrik be, közel sem csinál annyi bajt, mint az említettek. Táplálékukban – leginkább a kerti peléében – ugyan szerepelhetnek például egérivadékok vagy kisebb énekesmadarak tojásai, mégis mindannyian jobban szeretik a különféle rovarokat, gyümölcsöket és magvakat. Ezekből pedig az ember környezetében bőven akad, így mindegyik honos faja előszeretettel telepedik körénk.


A mogyorós pele is gyakori vendég lehet a padláson.
Kép: Canva

Az erdei pele viszont kivétel, hiszen ő „fészekrakó”. Gömb alakú lakóhelyét fák ágaira rakja, de előszeretettel választja a madaraknak kitett költőládákat is. Nem ritkán rábukkanhatunk, ha tavasszal tojások után kajtatunk a kihelyezett odvak körül. Ezekben aztán télen is lelhetünk alvó pelére, de mogyorósból még akár nyáron is, mivel ha nagy kánikula van, akkor nyári álomba merülnek.

Könnyű megkülönböztetni a többiektől a bojtban végződő farkú erdei pelét, neki egy fekete sáv is van a szeménél, csakúgy, mint a kerti pelének, utóbbi azonban jóval nagyobb termetű. A mogyorós pelét sokan összetévesztik az egérrel, de barnás színe és feltűnően nagy szeme, valamint szőrös farka árulkodó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.