Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Május 11. 07:27, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Szombaton rendezik meg az Emlékhelyek napját

Szombaton rendezik meg az Emlékhelyek napját

Szombaton rendezik meg az Emlékhelyek napja országos programsorozatot,

amelyen többek között fényfestéssel elevenedik meg a Fiumei Úti Sírkert Kossuth-mauzóleuma, újrajátsszák az egri vár ostromát, de lesz drégelyi "csillagtúra", és szigetvári bátorságpróba is.

Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) országos, több mint 50 helyszínen megrendezett programsorozata a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontossággal bíró helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet - közölte az intézet az MTI-vel.

Idén a megnyitót a Fiumei Úti Sírkert nemzeti emlékhelyen rendezik, ahol a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépését többek között a Reformáció és az Arany János emlékévhez kapcsolódó tematikus séták követik. 21 órakor lesz a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad elő részleteket Beethoven, Verdi, Bartók, Rossini és Mascagni művekből, amit animációs vetítés tesz teljessé a Kossuth-mauzóleumon, de látványos fényfestés kerül a nagyobb sírépítményekre is, majd a napot egy éjszakai zseblámpás túra zárja le.

Mindezek mellett Egerben "fegyverbe" hívják a város diákságát, hogy egy ostromjáték során újraéljék az 1552-es diadal legfontosabb eseményeit. Szigetváron Zrínyi asztalához ültetik, majd bátorságpróbára szólítják a börtönpincében az érdeklődőket, Pákozdon kard mellett lézerpisztolyt is kézbe lehet venni, a drégelyiek pedig csillagtúrát vezetnek majd. Idén először vesz részt a programban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a budapesti Trefort-kert, Széphalom és a Tatabányai Turul emlékmű is.

A Fiumei Úti Sírkertben rendezett sétákra és számos más programra is regisztrálni kell, a részletekről a rendezvény oldalán lehet tájékozódni.

Címkék: emlékhely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.