Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2021. Június 16. 11:01, szerda | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Szlovéniában hivatalosan véget ért a járványhelyzet, de a korlátozások maradnak

Szlovéniában hivatalosan véget ért a járványhelyzet, de a korlátozások maradnak

Szlovéniában hivatalosan véget ért a járványhelyzet, de amíg a kormány nem dönt a jelenleg is érvényben lévő korlátozások enyhítésről, azok továbbra is fennmaradnak

- közölte kedden Franc Vindisar, az egészségügyi minisztérium államtitkára.

Vindisar elmondta: nehéz másfél év áll mögöttük, a járvány számos próba elé állított mindenkit.

"Együttműködéssel és szolidaritással le tudjuk győzni, de még nem értünk a célvonalba" - tette hozzá.

Szlovéniában először tavaly március 12-én hirdettek járványhelyzetet, majd május közepén - elsőként az Európai Unióban - hivatalosan meg is szüntették azt. A járványadatok rosszabbodása miatt még az év október 18-án ismét járványhelyzetet hirdettek. Ezzel aktiválódott az úgynevezett nemzeti védelmi és mentési terv, ami azt jelentette, hogy az állam állta a polgári védelem és a katasztrófavédelem járványügyi intézkedések miatt felmerülő költségeit. A kormány azóta havonta meghosszabbította az erre vonatkozó rendeletet, egészen ez év június 15-ig.

A járványügyi korlátozásokon azonban nem enyhített Ljubljana. Továbbra is kötelező a maszk viselése nyilvános zárt térben, valamint a kulturális- és sporteseményeken, tíz négyzetméteren pedig mindössze egy személy tartózkodhat. Szabadtéren csak abban az esetben kell maszkot hordani, ha nem tartható be a 1,5 méter távolság. A rendezvények látogatottsága legfeljebb 75 százalékos lehet, amennyiben ülő rendezvényekről van szó, az asztalok között be kell tartani a három méter távolságot.

Keddre 112 új esetet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon két beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4724-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 122-en vannak kórházban, 40-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 769 248-an kaptak, közülük 551 906-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 44,5, illetve 32 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 96 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 677-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében nyolcan haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8160-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 372 beteget ápolnak, közülük 28-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 419 924-en kaptak védőoltást, közülük 744 950-nek már a második adag vakcinát is beadták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése