Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2023. November 07. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Szijjártó Péter: a német cégvezetők nem sajtóhírek, hanem a tapasztalataik alapján döntenek magyarországi beruházásokról

Szijjártó Péter: a német cégvezetők nem sajtóhírek, hanem a tapasztalataik alapján döntenek magyarországi beruházásokról

A német vállalatok vezetői nem sajtóhírek, hanem saját tapasztalataik alapján döntenek magyarországi beruházásokról, így addig fejlődni fog a kétoldalú gazdasági együttműködés, amíg az a valóságra alapul - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pécsen.

A tárcavezető a német hátterű Körber Hungária beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a több mint 5,6 milliárd forint értékű fejlesztés keretében az élelmiszer- és dohányipari gépek gyártására szakosodott üzem bővíti a kapacitását és növeli a hatékonyságát.

A 850 millió forint állami támogatásban részesülő projekt keretében a mintegy 1200 embernek munkát adó vállalat napelemparkot is ki fog építeni - tájékoztatott. Majd kiemelte, hogy hazánkban van a négy földrészen több mint huszonöt gyártási központtal jelen lévő konszern második legnagyobb telephelye, a most bejelentett beruházásért pedig nagy verseny folyt.

"Ez is alátámasztja azt, hogy az üzletemberek alapos emberek, a német üzletemberek meg pláne, és a tapasztalatok, nem sajtóhírek alapján hoznak döntéseket. Mindaddig, amíg a magyar-német gazdasági együttműködés a valóságra alapul, addig az fejlődni is fog, mint ahogyan láthatjuk most itt, Pécsett is" - jelentette ki.

Ezután a projekt jelentőségét hangsúlyozta a gazdasági növekedés és a teljes foglalkoztatás fenntartása terén, illetve kitért a kormány által fontosnak tartott fenntarthatósági szempontokra is.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy az elmúlt egy-másfél évtizedben válságról válságra bukdácsolt a világ, új rend van kialakulóban. "Nekünk itt, Magyarországon nem pusztán az a célunk, hogy ezeket a válságokat túléljük, hanem az, hogy minden egyes válság után erősebbek legyünk, mint voltunk előtte" - mondta.

Majd a koronavírus-járvány idején elrendelt kormányzati intézkedéseket részletezte, amelyek nyomán tavaly minden nehézség ellenére sikerült megdönteni a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordját is, és idén is újabb csúcsok várhatók.

"Mindez nem lenne lehetséges természetesen akkor, ha a legfontosabb gazdasági szövetségeseinkkel ne lenne a legszorosabb az együttműködésünk. És mindezen eredményeket ilyen globális vagy európai körülmények között nem lehetne elérni, ha ezekkel a legszorosabb gazdasági szövetségeseinkkel az együttműködés nem fejlődne folyamatosan" - figyelmeztetett.

"És amikor Magyarország gazdasági szövetségeseit listázzuk, akkor az első helyen egyértelműen Németország áll, hiszen a Németországból érkező beruházók alkotják ma a legnagyobb beruházói közösséget, és Németországgal a legnagyobb a kereskedelmi forgalmunk is" - tette hozzá.
A miniszter leszögezte, hogy a magyar-német gazdasági együttműködés a krízisek alatt is folyamatosan erősödött, ez az egyik legfőbb oka annak, hogy hazánk megerősödve tudott kikerülni a nehézségekből.

Közölte, hogy a 2014-ben elindított beruházásösztönzési rendszer keretében már 187 német vállalati beruházáshoz nyújtatottak támogatást összesen 4000 milliárd forint értékben.

Eközben tájékoztatása szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly átlépte a rekordot jelentő 67 milliárd eurót, és az idei év végére meglehet a 70 milliárd euró is, amit az is segít, hogy 2023-ban Kínát követően Németországból érkezik a második legtöbb beruházás Magyarországra.

Címkék: szijjártó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 09:48, péntek | Belföld

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2024. Május 24. 08:02, péntek | Belföld

Orbán Balázs: Magyarország nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni

Orbán Balázs reméli, új könyvének köszönhetően kiderül, hogy a jelenlegi nehéz helyzet, a háború és a \"háborús készülődés\" ellenére Magyarország \"nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni\".

2024. Május 24. 08:00, péntek | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: megtalálták a negyedik áldozat holttestét

Megtalálták a Verőcénél történt hajóbaleset negyedik áldozatának holttestét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Facebook-oldalán csütörtökön.