Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 07. 15:57, szerda | Belföld
Forrás: (Szombathelyi Nóra -kommunikációs referens)

Szépcigánynak lenni- Schild Tamás fotókiállítása Szegeden

Szépcigánynak lenni- Schild Tamás fotókiállítása Szegeden

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium tisztelettel meghívja Önt Schild Tamás fotográfus, Szépcigánynak lenni című kiállításának megnyitójára 2014. május 14-én 19 órakor.

A Szokeresz célja olyan, többségében roma származású, elkötelezett keresztény értelmiségiek nevelése, akik egyfelől a legmagasabb szintre törekednek szakmájukban, másfelől hitelesen képviselik népcsoportjukat, annak kultúráját és hitüket. Kollégiumunk olyan fiatalokat kíván támogatni, akik kimagasló eredményt nyújtva – társadalmi problémákra érzékeny emberként – a cigányság felemelkedését és a cigány-nem cigány együttélést segítik elő.

A fent összefoglalt küldetést szem előtt tartva az Szokeresz a szakkollégiumi keretek között zajló oktatás és műhelymunka mellett nagy hangsúlyt fektet kulturális rendezvények szervezésére is.

A hagyományos roma értékeket bemutató rendezvénysorozat kiemelkedő pontja az a kiállítás, amelyet Schild Tamás, budapesti fotográfus alkotásaiból rendez a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium.

„Szépcigánynak lenni – vajon milyen lehet?" Schild Tamás fotográfus erre a kérdésre kutatta a választ a dél-dunántúli településeken élő roma közösség tagjai között. Alkotásai nem szokványos módon mutatják meg a romákat; az embert, az egyént keresi a cigány közösségekben és természetes, hétköznapi gesztusait, rezdüléseit kívánja láttatni. Schild Tamás, a perc gyönyörűségét megragadó, Európa-szerte ismert, 40 fotóból álló sorozatát először tekintheti meg Szegeden a közönség.

Schild Tamás Budapesten él, eredeti szakmáját tekintve angol tolmács. Fotózással ötven évesen kezdett el komolyabban foglalkozni. Magyarországon 2008-ban a „Hommage a Van Gogh" képpel megnyerte a Sajtófotó Pályázat Művészet kategóriájának első díját, ugyanezen a szemlén 2010-ben „Szépcigánynak lenni" sorozatával nyert díjat. Magyarországi, luxemburgi és varsói bemutatkozások mellett 2011-ben több kiállítása volt Brüsszelben is.

Schild Tamás, Szépcigánynak lenni című kiállítása a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium szervezésében megtekinthető május 14. és május 28. között a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Program:

A megnyitó időpontja: 2014. május 14., 19 óra

A vendégeket köszönti: Schild Tamás fotográfus

A fotósorozatot méltatja: Simor Márton szobrász

A kiállítást megnyitja: Antal István, a Jezsuita Roma Szakkollégium rektora

Helyszín: SZTE TIK, 6722 Szeged, Ady tér 10.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.