Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Augusztus 12. 16:24, szerda | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Szent Lőrinc könnyeire várva - Hullócsillag les Kopáncson

Szent Lőrinc könnyeire várva - Hullócsillag les Kopáncson

Az év egyik leglátványosabb égi jelensége augusztus derekán a Perseidák meteorrajának találkozása bolygónk légkörével.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szervezésében augusztus 15-én, szombaton este nyolc órára a Kopáncsi Tanyamúzeumhoz várják az érdeklődőket, ahol a város fényeitől távol, a tiszta csillagos égbolt alatt nyílik lehetőség kívánni a hullócsillagoktól.

A legenda szerint a keresztényüldözés idején, a 258. augusztus 10-én mártírhalált hallt Szent Lőrinc vértanú könnyei jelennek évről-évre emléknapja idején az égbolton. Lőrinc kínzása közben azonban nem magát siratta, hanem embertársai bűnei miatt ontott könnyeket. Ezért nevezik az augusztusban látható hullócsillagokat „Lőrinc könnyei”-nek. A népi elnevezés is sejteti, hogy az augusztusi hullócsillagok régóta magukra vonják az emberek figyelmét és a parasztok, de leginkább a pásztorok komoly tudáskinccsel rendelkeztek az égi jelenségekről.

A BFMK szombat esti rendezvényén az ősi csillag-megfigyelésekről, azok természettudományos alapjairól is szó lesz; a hullócsillagok érkezéséig zenével, tánccal, népi komédiával és csillagképkeresővel szórakoztatják a „meteorvadászokat”. Érdemes tehát szombaton este biciklire pattanni vagy a kényelmesebbeknek autóba ülni és elgurulni a 47-es főúttól nem messze fekvő Kopáncsi Tanyamúzeumhoz. A hullócsillagok megfigyeléséhez távcsőre nem lesz szükség, sokkal inkább egy kényelmes párnára vagy egy pokrócra, takaróra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.