Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Január 22. 16:07, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Szavak nélküli gondolatok - Kéri László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában

Szavak nélküli gondolatok - Kéri László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában

Vasárnap délben nyílik Kéri László Tornyai-plakettes festőművész Humán gesztusok című egyéni kiállítása a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

Az erőteljes érzelmi töltetű, látomásos képkölteményeiről ismert alkotó mintegy száz művén keresztül enged bepillantást elmúlt húsz évének festői munkásságába.

Kéri László alkotói világa a barokk korban gyökerezik. A budapesti születésű művész több, mint harminc éve él és alkot Hódmezővásárhelyen, Kohán György utcai műterem-lakásában. Kéri 1976-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán, ahol mestere Sarkantyú Simon volt, de Sváby Lajost is mesterének tartja. Habár a főiskolát követően 8 évig Szentesen élt, első bemutatkozására Vásárhelyen került sor 1977-ben. Ebben az évben állított ki először az Őszi Tárlaton, melynek fődíját, a Tornyai-plakettet 1987-ben nyerte el; azóta is állandó résztvevője, szervezője és zsűri tagja a legjelentősebb hazai kortárs képzőművészeti seregszemlének. Erőteljes színvilágú, zaklatott, groteszk hangulatot árasztó képeinek középpontjában mindig az ember áll. Kéri László vásznain megjelenő gomolygó érzelmek, indulatok és küzdelmek gondolkodásra, az összefüggések keresésére késztetik művei nézőit.

A hódmezővásárhelyi kultúra napi programsorozat záróeseményeként január 25-én, vasárnap déli 12 órakor nyílik Kéri László Humán gesztusok című tárlata az Alföldi Galériában. A megjelenteket Dr. Kószó Péter alpolgármester köszönti, a tárlatot P. Szabó Ernő művészettörténész nyitja meg. A megnyitó zenei fellépője a Canarro Duó. A Tornyai-plakettes alkotó egyéni kiállítása 2015. március 8-ig tekinthető meg a galéria földszinti termeiben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.