Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 29. 07:11, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Szarvasmarha embriót adnánk el Kínának?

Szarvasmarha embriót adnánk el Kínának?

Több lábon kell állnia az agrárkivitelnek, amiben kiemelt szerepe lehet a keleti piacoknak - mondta Czerván György államtitkár. A kínaiakat például érdekli a szarvasmarha embrió export is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tisztségviselője emlékeztetett rá, hogy 2011-ben a mezőgazdaság teljesítménye a nemzetgazdaság külkereskedelmi aktívumában nagyon jelentős volt, megközelítette a 40 százalékot. Ezzel az uniós csatlakozás óta a legnagyobb export árbevételt érte el az ágazat, 6,9 milliárd eurót, amiből 2,7 milliárd volt az aktívum.

Czerván György azt is elmondta, a keleti piacok visszaszerzésért, illetve újabb szegmensek meghódításáért a kormányzat nagyon határozott agrárdiplomáciai offenzívába kezdett. Ennek része volt, amikor a közelmúltban Fazekas Sándor tárcavezető Moszkvában egy nagy élelmiszeripari kiállításon olyan tárgyalásokat folytatott nagy áruházláncokkal. A megállapodások következtében meg tudott indulni a kiváló minőségű magra alma exportja, illetve több millió euró értékben tud az ország friss gyümölcsöt és zöldséget exportálni a keleti államba.

A kivitelt a messzi országok esetében a nagy távolság miatt nem célszerű tömegtermékekre alapozni, sokkal inkább a tudástranszferben, kutatóintézetek együttműködésében, állattenyésztési technológiák exportjában, műszaki, gépesítési segítségben érdemes gondolkodni. Ezen a téren nagyon komoly lehetőségei vannak Magyarországnak - mondta az államtitkár.

A magyar-kínai mezőgazdasági munkacsoport héten tartott ülésén megállapították, hogy „nagyon szépen halad” a kutatóintézetek közti együttműködés, és az agrárkereskedelem is bővül, ha egyelőre nem is a kívánt mértékben. A lehetőségek azonban adottak, a kínaiakat érdekli a szarvasmarha embrió export, a mangalica vagy a magyar lótenyésztés – sorolta a potenciális kitörési pontokat a közrádióban Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során