Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Július 12. 14:19, kedd | Helyi
Forrás: KépKapTár Galéria

Szabó Klára Petra & Szvet Tamás kiállítása

Szabó Klára Petra & Szvet Tamás kiállítása

Szabó Klára Petra & Szvet Tamás
SZÍNMENTÉS - színkód kutatás
2016.07.15–2016.08.14 


Megnyitó: 2016. július 15 (péntek) 17 óra
Megtekinthető: 2016. augusztus 14-ig

Bevezeti: Nagy Vera néprajzkutató – főmuzeológus Tornyai János Múzeum

Kutatásunk egy mára elveszőben lévő népi tudással, a természetes festékkészítéssel, konkrétan a hódmezővásárhelyi hímzés színvilágának eredetével foglalkozik. Kitűzött célunk a festőnövények és a receptek összegyűjtése, valamint a házi festékkészítés hagyományának folytatása.

A környezettudomány mikrokörnyezetnek nevezi mindennapi életterünket (háztáj), makrokörnyezetnek pedig azt a nagyobb területet (határbeli rétség), amelyben élünk. Ez a sajátos biológiai rendszer, melyhez hozzászokunk, vizét isszuk, terményeit fogyaszt- juk. Ezek voltak a felhasznált alapanyagok a népi világban, sőt ezekből készültek a festékek is, melyekkel az életteret díszíttették. A környezethez való kötődés így abban is megnyilvánult, hogy a kinti világot behozta a lakótérbe.
Képzőművészekként különböző megközelítésekből jutottunk el a színreceptek hiányának problémájához. Festői irányból a motiváció, az elveszőben lévő természetes alapanyagú festék-előállítás és a lokális színhasználat szolgált kiindulópontul. Alkotói szempontból célunk az eltűnőben lévő mesterségek és a helyi technikák megőrzése, újbóli felfedezése.

A gyűjtés folyamatát bemutató térkép nem teljes. A prezentáció célja épp a helyi közösség mozgósítása; a látogatók aktív részvételét kérve juthatunk el a kitűzött célig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható