Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2024. Február 02. 08:29, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Suppan Gergely: jelentősen csökkenhetnek a vállalati hitelkamatok

Suppan Gergely: jelentősen csökkenhetnek a vállalati hitelkamatok

A február 1. és május 1. között megkötött új vállalati hitelszerződések esetén a bankok önkéntes vállalása alapján 6 hónapig nem számítanak fel BUBOR feletti kamatfelárat, ami jelentősen csökkentheti a vállalati hitelkamatokat, és élénkítheti a hitelek iránti keresletet - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Suppan Gergely felidézte: a banki hitelek szempontjából meghatározó 3 hónapos BUBOR kamata és az azonos lejáratú diszkont kincstárjegy hozama lényegesen szétvált, ugyanakkor a vállalkozások hiteleit a bankok a BUBOR-hoz kötik.

A szakember kiemelte: az NGM és a Magyar Bankszövetség megállapodása alapján a szövetség kéri tagbankjait annak önkéntes vállalására, hogy a február 1. és május 1. között megkötött szerződéseknél nem számítanak fel kamatfelárat.

A vállalatok olyan új hitelszerződéseket köthetnek, amelyek esetében 6 hónapig a várhatóan csökkenő BUBOR-t követi a kamatozás, a 2-4 százalékpontos kamatfelár nem adódik hozzá, így ennyivel olcsóbb lesz a hitel - hívta fel a figyelmet.

Suppan Gergely jelezte: a tárca várakozásai szerint az intézkedés javítani fogja a hitelek iránti keresletet. Ebben bíznak a bankok is, mert a pénzintézeteknek is gond, hogy a magas kamatok miatt kevés hitelt tudnak kihelyezni - tette hozzá.

Az NGM vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy a kamatszint tovább csökken majd. Minden adott ahhoz, hogy a kamatcsökkentés folytatódjon, így idővel nem lesz szükség az intézkedés fenntartására - jelentette ki.

Címkék: gazdaság, hitelezés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

2024. Június 22. 09:46, szombat | Belföld

Meteorológia: heves zivatarok alakulhatnak ki a délkeleti, keleti országrészben

Szombaton napközben elsősorban az ország délkeleti, keleti felén valószínű zivatarok kialakulása, és akár heves zivatarok is lehetnek - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán péntek este.

2024. Június 22. 09:38, szombat | Belföld

A 17. századból származó női papucsot találtak a veszprémi várnegyed feltárása során

A 17. századból származó női papucsot és csipkedíszes selyemruhát találtak a szakemberek a veszprémi várnegyed feltárása során.

2024. Június 21. 12:08, péntek | Belföld

NGM: az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását