Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 07. 14:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Start előtt a népszámlálás!

Start előtt a népszámlálás!

Többéves előkészítő munkát követően célegyenesbe ért az október 1-től október 31-ig tartó, 2011. évi népszámlálás.

A cenzus előkészítése az ütemtervnek megfelelően zajlik. Elkészült, tesztelés alatt áll a kérdőívek internetes kitöltését biztosító elektronikus adatbeviteli rendszer.

Jelentős fejlesztésként valósult meg az összeírás végrehajtásában közreműködők – jegyzők, felülvizsgálók, területfelelősök, stb. - munkáját segítő informatikai alkalmazás, a monitoring rendszer. E rendszer segítségével napról napra nyomon követhető az összeírás állása. Jelenleg is tart az oktatók oktatása, vagyis azok képzése, akiknek feladata a népszámlálásban résztvevő mintegy 40 ezer számlálóbiztos felkészítése. A számlálóbiztosok oktatása szeptemberben veszi kezdetét. A számlálóbiztosokat a települési/kerületi jegyzők alkalmazzák, toborzásuk augusztus végére zömében befejeződött-tudatta a KSH közleménye.

Az idei népszámlálás – amely szám szerint a 15. a hazai cenzusok sorában - két tekintetben is az első. Ez lesz az első olyan átfogó nép- és lakásszámlálás az országban, amelyet az Európai Unió tagállamaként hajtunk végre, de első lesz az idei cenzus azért is, mert - a www.enepszamlalas.hu honlapon keresztül - először nyílik mód a kérdőívek elektronikus kitöltésére.

Az összeírás időszakát megelőző napokban, szeptember végén a számlálóbiztosok minden háztartásba eljuttatnak egy azonosító- és egy belépési kódot. Ezek segítségével lehet a kérdőíveket interneten kitölteni, október 1. és október 16. között. A kérdések helyes megválaszolását a programba épített magyarázatok segítik. A KSH azokra is gondolt, akik nem rendelkeznek internettel, de mégis szeretnék on-line visszajuttatni a kitöltött kérdőíveket. Nekik lehetőségként több nyilvános közintézmény, pl. könyvtárak, faluházak, stb. internet kapcsolódási helye áll rendelkezésre az ország számos településén. Ezeken a helyeken az adatvédelem teljes biztosítása mellett nyílik lehetőség a népszámlálási kérdőívek számítógépes kitöltésére. Fontos, hogy az egy lakásban lakó személyekről szóló kérdőíveket tehát vagy interneten vagy papíron kell kitölteni.

Hazánkban ez év októberében csaknem 40 ezer számlálóbiztos közel 5 millió címet keres fel a népszámlálás lebonyolítása érdekében. A számlálóbiztosok sorszámmal ellátott hivatalos okmánnyal kötelesek igazolni, hogy megbízatásuk e munkára szól. Az igazolvány a garancia arra, hogy az illető a lakásba kizárólag a népszámlálás miatt szándékozik bejutni.
A lakosság védelmében a népszámláláshoz bármilyen módon kapcsolható bűncselekmények, szabálysértések megelőzése érdekében a Központi Statisztikai Hivatal és az ORFK együttműködési megállapodást kötött.

A lakosság tájékoztatása, a népszámlálás népszerűsítése, a valós válaszadásra ösztönzés érdekében együttműködési megállapodások sora született meg a KSH és az országos kisebbségi önkormányzatok, az egyházak, a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek, valamint a Magyar Könyvtárosok Egyesülete között.

A népszámlálással kapcsolatos részletes információk a www.nepszamlalas.hu oldalon érhetők el.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: Népszámlálás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére