Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 09. 07:23, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Stagnál a magyar lakáspiaci kereslet

Stagnál a magyar lakáspiaci kereslet

Augusztusban a Duna House Tranzakciószám Becslés szerint országosan 7333 ingatlan adás-vétel történt, amely az idei év legkiemelkedőbb hónapja eddig.

Ennek oka egyrészt a szezonalitásban keresendő, hiszen a nyári hónapok közül a júliust terhelték leginkább a szabadságolások, így az ott kieső tranzakciókat kompenzálta a piac augusztusban. Ha a május-június hónapok 6700 körüli tranzakciószámával igazítjuk a szezonalitás okozta kilengést, akkor látható, hogy így is élénkült a piac.

A megélénkült piac és a Duna House folyamatos piaci részesedés-növekedése együttes hatásaként a cég történetétek legmagasabb adás-vételi tranzakciószámát bonyolította le 2011 augusztusban. Ez a rekord az ügyletek darabszámára értendő, bevételt tekintve az ingatlanpiac korábbi, jövedelmezőbb időszakában jobb eredmények is születtek.

Az év eddig leggyengébb júniusa után a kereslet visszaállt az idei szintre és augusztusban is tartja a júliusi 75 pontos értéket. Az idei évről eddig elmondható, hogy a kereslet azonos szinten stagnál, a tavalyi esés egyelőre nem folytatódik.

A 2011 augusztusi ingatlanárak erős eltéréseket mutatnak az előző hónaphoz képest, hiszen az átlagadatok szerint szinte mindenhol növekedés látható. Ha az augusztusi árakat nem a júliusi, hanem a júniusi adatokkal vetjük össze, akkor kiderül, hogy nem történt áremelkedés, inkább a júliusi hónapra volt jellemző egy időszaki mélyvölgy.

Az e havi (újonnan bevezetett) minőségi preferencia elemzés szerint a vevők kétharmada a magasabb minőséget kereste, ezen belül kicsivel nagyobb arányban Budapesten fogyott a kifejezetten jó minőségű lakás. Felújítandó lakást is a fővárosban vásároltak leginkább.

A kerületek iránti érdeklődés augusztusban szintén a júniusi hónaphoz volt inkább hasonló. A belvárosi kerületek iránti érdeklődés visszaállt a két hónappal ezelőtti szintre, mint ahogy a slágernek számító 13. kerület is kezdi visszaszerezni vezető helyét.

Ahogy múlt hónapban, így most is az látszik, hogy a fővárosi családi házak esetében kell a leginkább levinni az eladóknak az irányárat, hogy a vevők aztán egy picit még lejjebb alkudják. A panelek esetében az eladók sokkal reálisabban tudják az irányárat meghatározni, de könnyebb is a dolguk, hiszen típuslakásokról van szó. Összesítésben sem a budapesti, sem a vidéki értékek nem változtak.

Augusztus hónapban vizsgálták a lebonyolított tranzakciókban szereplő felek korát. Szembetűnő különbség, hogy míg vidéken a vevők fele került ki a 20-40 éves korosztályból, addig a fővárosban a kétharmada. Az elvárásokban és lehetőségekben is jelentős a különbség: vidéken átlagban a 40-50 évesek veszik a legnagyobb méretű és legdrágább ingatlanokat, míg Budapesten ugyanez a 10 évvel fiatalabbakra jellemző. Az eladókat tekintve már kevesebb az eltérés, országosan a 30-40 közöttiek teszik ki közel a felét a statisztikának. Itt érdekes megfigyelni, hogy a legnagyobb értékű ingatlanokat az 50 év feletti fővárosiak értékesítik.

A tranzakció paraméterek augusztusban szintén inkább hasonlítanak a júniushoz, mint az előző hónaphoz, így - miután ez már a sokadik hasonlatosság - kijelenthetjük, hogy a lakáspiac alakulásában a július egyelőre minden szempontból kivételes volt. Budán minden 10. vevő 40 millió Ft fölött költ ingatlanra, Pesten 100-ból, legfeljebb egyetlen. Vidéken továbbra is a 40-60 m2 közötti lakásokat választja a vevők fele, és több mint 60 százalékban 5-10 millió Forint között költ. Pest Megyében homogénebb a kép, 40-100 m2 között vásárolnak és árban is nagyobb a szórás.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.