Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Április 13. 05:36, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: sos.hu

SOS Gyermekfalvak: kevesebb az adomány és az önkéntes segítség a járvány miatt

SOS Gyermekfalvak: kevesebb az adomány és az önkéntes segítség a járvány miatt

Nehezebb elérni az adományozókat és kevesebb az önkéntes segítség is a koronavírus-járvány miatt - közölte legfrissebb kutatása alapján a SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa hétfőn az MTI-vel.

A közleményben azt írták: az etikus adománygyűjtő szervezetek mintegy fele által kitöltött kutatás szerint a szervezetek 70 százalékánál okozott valamilyen nehézséget a járvány az adománygyűjtésben. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a személyes találkozók és rendezvények hiányában nehezebb elérniük a potenciális támogatókat.

A megkérdezett szervezetek 40 százaléka szerint több, míg 35 százaléka szerint kevesebb pénzbeli adomány érkezett a járvány kezdete óta, és majdnem minden második szervezet azt jelezte, hogy kevesebb az önkéntesmunka-felajánlás.

Tízből négy szervezet nem fogad szívesen tárgyi adományt. A legnagyobb nehézséget a szervezetek 62 százalékánál a tárolás, 55 százalékánál a szétválogatás és 52 százalékánál a szállítás jelenti. Az adomány szétosztása is majdnem minden második szervezetnek plusz munkát ad. A szervezetek 38 százalékának pedig az adományok fertőtlenítése, tisztítása jelent nehézséget, amire járványidőszakban még nagyobb hangsúlyt kell fektetniük - derült ki a felmérésből.

Ismertették: a szervezetek 35 százaléka jelezte, hogy van olyan tárgyi adomány, amelyet a járvány miatt nem fogadnak. Ez leginkább a ruhaadományokat (50 százalék), bútorokat (40 százalék) és az élelmiszert (20 százalék) érinti.

A tárgyi adományok közül a legnagyobb segítséget a szervezetek felének a digitális eszközök, 38 százalékának a fertőtlenítőszerek, 35 százalékának az irodaszerek, 28 százalékának a tartós élelmiszerek, és 24 százalékának az egészségügyi termékek jelentik.

Hangsúlyozták: 10-ből 8 szervezet számára a rendszeres pénzbeli támogatás nyújtja a legnagyobb segítséget, majd ezt követi az eseti pénzbeli támogatás. A jelenleg még kevésbé elterjedt adománygyűjtési forma, a hagyaték a szervezetek fele számára fontos, fele egyáltalán nem számol vele - tették hozzá.

A felmérést az SOS Gyermekfalvak februárban online végezte az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének (ASZÖT) tagjai körében. A kérdőívet 29 szervezet töltötte ki - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.