Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Szeptember 17. 10:20, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Sorsok és emlékek

Sorsok és emlékek

Könyv az első világháború Csongrád megyei hőseinek emlékére

A mai Csongrád megye területének lakói közül az első világháborúban elhunytak és eltűntek száma meghaladta a tízezer főt. Az ő emlékükre a Csongrád Megyei Önkormányzat kötetet jelentetett meg az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával: Miklós Péter történész, vásárhelyi múzeumigazgató „Szörnyű dicsőségünk” Az első világháború Csongrád megyei hőseinek emlékezete című könyvét.

A száz éve lezárult első világháború során a magyar állam vármegyéi közül Csongrád és Csanád megye könyvelhette el a legnagyobb veszteségeket (az elesettek, a fogságba kerültek, illetve a háború során megrokkantak és megsebesültek összesített számát vizsgálva), amelyek aránya elérte a tíz százalékot. A mai Csongrád megye területének száz évvel ezelőtti mintegy négyszázhuszonötezer fős lakosságából a Nagy Háborúban elhunytak és eltűntek száma meghaladta a tízezer főt.

Az ő emlékük ápolásának jegyében a Csongrád Megyei Önkormányzat kötetet jelentett meg az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság anyagi támogatásával. Ezzel is tisztelegve az egy évszázaddal ezelőtt véget ért első világháború Csongrád megyei hősei, áldozatai és résztvevői előtt.

A Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója által írt „Szörnyű dicsőségünk” Az első világháború Csongrád megyei hőseinek emlékezete című – színes, keménytáblás, gazdagon illusztrált – könyvben a Nagy Háborúra való, Csongrád megyeiektől származó visszaemlékezésekből vett részletek éppúgy helyet kaptak, mint megyénk települései hősi létszámának és emlékműveinek számbavétele.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.