Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Június 16. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Sok fejlesztéssel, erős turisztikai szezonra készül a MÁV-Volán-csoport

Sok fejlesztéssel, erős turisztikai szezonra készül a MÁV-Volán-csoport

A nyári menetrend bevezetésével tovább javul a Balaton vasúti és autóbuszos elérhetősége

Minden eddiginél jobb nyári menetrendet állított össze a MÁV-START és a Volánbusz, hogy minél több turista, nyaraló, kiránduló vagy Balaton környéki lakos számára kínáljon kedvező és az autózással szemben versenyképes utazási ajánlatot. A járványhelyzet és a korlátozások enyhítésével jelentős forgalomra számítanak a közlekedési társaságok. Az utazási kedv elérheti a 2019-es rekordévet, amikor 1,65 millióan utaztak vonattal a Balatonhoz. Több kiemelt fejlesztésre alapozva készülhet az idei évre a MÁV-Volán-csoport: elkészült a villamosítás Székesfehérvár és Balatonfüred között, melynek köszönhetően csökken a menetidő, és csendesebb, környezetbarátabb villamosvontatású szerelvények közlekedhetnek. A Déli partra új emeletes, KISS motorvonatokon is suhanhatnak az utasok, emellett óránként modern InterCity-kocsikat is igénybe vehetnek. A Dunántúl északi részének helyközi-elővárosi autóbuszvonalaira pedig folyamatosan érkeznek a Volánbusz új, MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművei.

A vasúti nyári főszezon június 19-i kezdete előtt néhány nappal, június 16-tól nagymértékben átalakul a Balaton térségében közlekedő autóbuszjáratok menetrendje is, így az ország számos pontjáról könnyebben elérhetővé válik a tó a nyári időszakban. A MÁV-Volán-csoport integrációnak köszönhetően a Volánbusz a vasúti közlekedéshez hangoltan több új járatot indít hazánk kedvelt üdülőhelyéhez, meglévő kínálatát pedig több viszonylaton jelentősen bővíti, módosítja, hogy ezzel is segítse a belföldi turizmus élénkítését. Egész nyáron igénybe lehet venni a tavalyról ismert Balaton 24 és 72 napijegyeket, valamint azok idei kiterjesztését a Balaton 24/72 Duo napijegyeket. A kedvezmények sorában újdonság a MÁV-START Balaton Okosjegye, a biciklisek számára pedig változó árazású, a kerékpárszállító kocsival közlekedő vonatok esetében sokkal olcsóbb tarifát kínálnak.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának előnyeit kihasználva ismét szintet lépett a vasúti és az autóbuszos közösségi közlekedés összehangolása, ennek a folyamatnak a része az új nyári menetrend bevezetése is, melynek eredményeképpen jelentősen javul a Balaton megközelíthetősége is. A közösségi közlekedést választva az utasoknak nincs gondjuk vezetésre, dugókban várakozásra , már úti céljuk megközelítése közben is kikapcsolódhatnak, pihenhetnek – ennek előnyeit már a nyaralás tervezése közben érdemes figyelembe venni. A Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, szerdán, a vasúti pedig 19-én, szombaton lép hatályba.

A pozitív várakozásokat – a járványhelyzeti korlátozások fokozatos feloldása mellett – az is megalapozza, hogy a május 17-től bevezetett előszezoni menetrendnek köszönhetően 55 százalékkal javult az utazási kedv a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ez 130 ezer utazást jelent, ezen belül az északi partra 33 ezren utaztak, több mint kétszer annyian, mint tavaly ugyanekkor, pedig a villamosítási munkák miatt csak május 31-től közlekednek vonatok. Június első hétvégéjén 30 ezren vették igénybe a balatoni vonatokat. Több balatoni InterCity is teljes kihasználtsággal közlekedett.

A főszezontól Budapest és a Balaton déli partja között a Balaton és Tópart InterCity, valamint a Déli->Parti sebesvonat mellett hétvégi napokon megjelennek a KISS motorvonatok. Az új nagykapacitású emeletes szerelvényből álló Napfürdő expresszvonat a hétvégeken Szolnokot és a ceglédi vonal forgalmasabb állomásait köti össze Fonyóddal; a Jégmadár expresszvonat pedig a Dunakanyart, azaz Szob és Vác térségét, továbbá Rákospalota-Újpestet, Kőbánya felsőt, Kelenföldet kapcsolja össze szintén Fonyóddal, a déli parttal és a Velencei-tóval.

Budapest és Balatonfüred között június 19-től új korszak kezdődik a villamosításnak köszönhetően. Az ország és az északi part fővárosa között a korábbi évekhez képest csaknem kétszer annyi vonat közlekedik június 19-től, és egyes településekre járattól függően 8-20 perccel rövidül a menetidő. Balatonfüred és Tapolca között is gyakrabban közlekednek a vonatok, így a part menti utazások is könnyebbé válnak. Az új, kétóránként közlekedő Vízipók InterRégió vonatokkal érhető el a leggyorsabban a Balaton keleti medencéje. A Katica InterRégió járat utasai klímás FLIRT motorvonattal utazhatnak a Déli pályaudvartól Balatonfüredig. A korábbi években a megszokott Kék Hullám IC is közlekedik.

Az idei évtől a népszerű éjjeli Bagolyvonatok az északi parton is biztosítják, hogy az éjszakába nyúló szórakozás után is mindenki biztonságban hazaérjen. A déli parton a korábbi évek magas utasforgalma alapján sűrítette a MÁV-START a menetrendet, új vonatokat indított Keszthely, Siófok és Budapest között.

A terveik szerint nyáron az Utasellátó fedélzeti vendéglátási szolgáltatásai az északi part felé is elérhetők lesznek. A déli parton az előszezontól utószezon végéig, szeptember 12-ig közlekedik étkezőkocsi Budapest és Keszthely közötti a Balaton InterCity vonatokban, a főszezonban napi 8 pár vonatban.

Vidéki nagyvárosokból is kényelmesebben érhető el az ország legnagyobb tava. A Helikon InterRégió vonatok kétóránként közlekednek Győr, a Balaton nyugati partja és Kaposvár között, de naponta egy vonatpár, pénteken és vasárnap ezen felül több vonat is Pécsig meghosszabbítva közlekedik, így a „magyar tenger” és Győr is könnyebben elérhető Baranya megye felől. Az Ezüstpart expresszvonat naponta közlekedik Miskolc és Fonyód között nagy befogadóképességű kerékpárszállító és IC+ kocsikkal. Az Aranypart és az Aranyhíd expresszvonatok szintén nagy befogadóképességű kerékpárszállító és IC+ kocsival kiegészülve teremtenek összeköttetést naponta a déli parttal Fonyódig, az előbbi Nyíregyháza, Debrecen, az utóbbi Szeged felől. A Tekergő expresszvonat naponta közlekedik Nyíregyháza―Kőbánya-Kispest―Székesfehérvár―Balatonfüred―Zánka-Erzsébettábor között. Szombathely―Celldömölk―Tapolca―Keszthely között naponta két vonat indul. A Szombathely―Celldömölk―Tapolca―Balatonfüred―Budapest útvonalon pedig naponta egy és hétvégén további egy pár Kék Hullám InterCity közlekedik.

Új távolsági autóbuszjáratok indulnak a Balatonhoz a többi közt Salgótarjánból, Egerből, Gyöngyösről, Kiskunhalasról, Kiskőrösről, Dunaújvárosból, Paksról és Komlóról. Az eddigieknél több autóbuszjárat közlekedik a Balatonhoz a többi közt Győrből, Szegedről, Bajáról, Pécsről, Kaposvárról, Dombóvárról, Nagyatádról, Marcaliból, Oroszlányból és Tatabányáról. Mindezzel országosan jelentős mértékben javul a Balaton autóbuszos elérhetősége. A menetrendváltozás Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Heves, Komárom-Esztergom, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Somogy és Baranya megyéből is könnyebbé teszi „a magyar tenger”-hez való eljutást. A déli parton Siófokon, Balatonlellén és Balatonmáriafürdőn érhetők el csatlakozások a belső-Somogy felé közlekedő járatokhoz. A tó partja mentén párhuzamos, de más megállókat kiszolgáló, vonatokhoz hangolt buszjáratok közlekednek. Siófok és Veszprém között új, a vonatokhoz csatlakozó, ütemes menetrend szerint közlekedő járatok javítják a keleti medence körbeutazási lehetőségeit. A Káli-medencében és a Balaton felvidék több részén is új buszjáratok indulnak, csatlakozva a vonatokhoz Zánka és Révfülöp vasútállomásokon.

A balatoni utazásokat teszi még vonzóbbá, olcsóbbá a MÁV–Volán-csoport új közös díjterméke, a Balaton 24 Duo és 72 Duo napijegy. A Volánbusszal közösen a Balaton teljes medencéjére kiterjedő utazási lehetőséget kínál a közlekedési társaság. A tavaly nyáron megismert Balaton 24/72 napijegyek pedig 24 és 72 órás érvényességük alatt korlátlan számú utazásra jogosítanak a Balaton körül, a Tapolca-Sümeg szakaszon másodosztályon, a Balatonfenyvesi kisvasút járatain, és a Volánbusz Balatonfüred és Tihany közötti járatain. A MÁV-START a 2021 májusában a szegedi vonatokon bevezetett Okosjegyet a nyári forgalomban kiterjeszti a balatoni vonatokra. A kijelölt InterCity és Expresszvonatokra váltható Balaton Okosjegy kedvezményes áron és korlátozott számban áll rendelkezésre. Az Okosjegy kizárólag a MÁV applikációban és az interneten váltható meg, a rendszer automatikusan mutatja a legkedvezőbb elérhető ajánlatokat, amelyek már tartalmazzák a helyjegyet is. A bicikliseket pedig egy merőben új tarifarendszer, változó díjú kerékpárhelyjegy ösztönzi arra, hogy a nagykapacitású kerékpárszállító kocsikkal közlekedő vonatokat válasszák, elkerülve a telített, illetve a csak kevés kerékpár szállítására alkalmas vonatokat.

A Volánbusz kínálata is jelentősen bővült

Új távolsági autóbuszjáratok indulnak a Balatonhoz a többi közt Salgótarjánból, Egerből, Gyöngyösről, Kiskunhalasról, Kiskőrösről, Dunaújvárosból, Paksról és Komlóról. Az eddigieknél több autóbuszjárat közlekedik a Balatonhoz a többi közt Győrből, Szegedről, Bajáról, Pécsről, Kaposvárról, Dombóvárról, Nagyatádról, Marcaliból, Oroszlányból és Tatabányáról. Mindezzel országosan jelentős mértékben javul a Balaton autóbuszos elérhetősége. A menetrendváltozás Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Heves, Komárom-Esztergom, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Somogy és Baranya megyékből is könnyebbé teszi „a magyar tenger”-hez való eljutást.

A MÁV-START a 2021 májusában a szegedi vonatokon bevezetett Okosjegyet a nyári forgalomban kiterjeszti a balatoni vonatokra is.

A Balatoni Okosjegy a főszezonban a Balatonra közlekedő InterCity- és expressz-vonatokon kínál vonathoz kötött, dinamikus árú ajánlatokat, valamennyi kocsiosztályon. Vonatonként előre meghatározott számú hely vásárolható csak kocsiosztályonként. Az okosjegyet kizárólag a papírmentes csatornákon (MÁV App és Elvira) értékesíti a MÁV-START.

A szegedi Okosjegyhez hasonlóan a Balaton Okosjegy is fix árú és korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Kizárólag a MÁV applikációban és az interneten váltható meg, a rendszer automatikusan mutatja a legkedvezőbb elérhető ajánlatokat. Az ár már tartalmazza a helyjegyet, az Okosjegy mellé semmilyen más pótjegyet vagy helyjegyet nem kell váltani. További kedvezmény az Okosjegy árából nem érvényesíthető.

A Budapest és a Balaton között utazók a Balaton (Budapestről minden megállási helyre) és a Tópart InterCity-re (Budapestről Balatonszentgyörgyig minden megállási helyre), illetve a Kék Hullám IC-re, a távolabbi állomásokról a Balatonra utazók pedig a Tekergő (Szolnok—­Tapolca, Nyíregyháza—Zánka-Erzsébettábor), Aranyhíd (Szeged—Fonyód), Aranypart (Nyíregyháza—Fonyód), Ezüstpart (Miskolc—Fonyód) és Napfürdő (Szolnok—Fonyód) expresszvonatokra válthatnak Okosjegyet. 2. osztályon Budapestről, illetve Budapestre 2021 forintért kínál Okosjegyet a vasúttársaság, távolabbi településekről pedig 3299 forintért. Budapest és a Balaton közötti utazásához az 1. osztály kényelmét választva 2499 forinttól vehető meg az Okosjegy a Balaton IC vonatokra.Az idei főszezoni időszakban forgalomba állítják az összes kerékpárszállításra alkalmas kocsikat, így alapvetően minden vonaton lehetséges a kerékpárok szállítása. Ennek ellenére a csúcsidei időszakban egyes vonatokon a kerékpáros kapacitások megtelhetnek, különösen a hétvégi csúcsidőben. Mind az északi parton, mind a déli parton közlekedik olyan vonattípus, melyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyben akár 30 kerékpár is szállítható.

A korábbi évekből ismert, egész napos korlátlan utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegy a nyár folyamán nem lesz váltható a vonatokra. A kerékpárszállítás – bármely balatoni állomásra, illetve állomásról – június 19-től 99 forintba kerülő új jegytípussal, minden korábbinál kedvezőbb áron. Ez a 99 forintos egy útra szóló (egyúti) Balaton kerékpárjegy vonathoz kötött, csak a kiválasztott vonaton érvényes utazásra.

A balatoni vonatok többségén a kerékpárok számát a túlzott telítettség elkerülése érdekében kerékpárhelyjeggyel szabályozzák, melyet a kerékpárjegy mellé kötelező megváltani. Ha a kerékpárhelyek egy vonaton elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt érdemes a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani.

A kerékpárhelyjegy ára vonatonként változó lesz a kerékpáros kapacitástól függően:

  • Azokon a vonatokon, melyekben a kerékpáros férőhelyek száma magas, a kerékpárhelyjegy díjmentes.
  • Azokon a vonatokon, melyeken a kerékpárszállítás korlátozott, a kerékpárhelyjegy ára a kerékpárjegy mellé további 350-700 forint.

Az alábbi vonatokkal érhető el a legkedvezőbb áron a Balaton, ingyenes kerékpárhelyjeggyel:

  • A déli parton a Déli->Parti sebesvonatok
  • Az északi parton a Vízipók InterRégió vonatok

Csúcsidőben a megnövekedő kerékpáros forgalomra való tekintettel a vonatokon a kerékpárhelyek már órákkal korábban megtelhetnek, ezért javasolja vasúttársaság a jegyek megvásárlását az online felületein (Elvira, MÁV app) akár már az utazást megelőző napokban. Amennyiben egy vonatra a kerékpárhelyek elfogytak, úgy a vonatra kerékpárral felszállni nem szabad, mivel a hely nélküli kerékpárral a vonat folyosóján való átjárást akadályozzák, és az érvényes kerékpárhellyel rendelkező kerékpáros utasok elől veszik el a helyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére