Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Augusztus 04. 07:05, kedd | Külföld
Forrás: Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

Segítik a menekültek munkaerő-piaci elhelyezkedését Ausztriában

Segítik a menekültek munkaerő-piaci elhelyezkedését Ausztriában

Augusztus végétől kurzusokkal segítik a menekültek munkaerő-piaci elhelyezkedését Ausztriában - közölte az osztrák munkaügyi szolgálat (AMS) hétfőn.

A szervezet öt héten át tartó kísérleti projektbe kezd. Ez idő alatt csaknem ezer menekült vehet részt tanfolyamon, amelyen a már megszerzett szakmai képzettségét igyekeznek felmérni és az osztrák munkaerőpiacon tapasztalható elvárásokhoz igazítani. A kurzus arab, farszi, orosz és francia nyelven végezhető, és lehetőség nyílik személyes konzultációra is.

A tanfolyam kiegészül anyanyelven indított részképzéssel is, amelyen például alapvető számítógépes ismereteket lehet majd elsajátítani. Hat tanfolyam indul augusztus végén, a tervek szerint a kurzushelyek felét nők fogják betölteni.

A bécsi műszaki egyetem szervezésében fiatal, főleg kísérő nélkül érkező migránsok sajátíthatják el az informatika alapismereteit. A WelcomeTUcode elnevezésű kéthetes tanfolyamok augusztus végéig tartanak, tematikájukat a tanárok és diákok közösen fejlesztették ki. A kurzust csaknem ötven fiatal végezheti majd el.

Az Ausztriában menedékjogot szerzők közül 12 109 a munkakereső, közülük a legtöbben Szíriából és Afganisztánból érkeztek, a szíriai menekültek képzettsége igen magas.

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) hétfői adásának beszámolója szerint az alsó-ausztriai Semmeringen 12 afgán és szíriai migráns fiatalt helyeztek el egy terápiás központban, hogy segítsék őket az átélt traumák feldolgozásában. A fiatalok, akik közül néhányan már több éve az alsó-ausztriai Mödlingben élnek egy segélyszervezet által működtetett otthonban, egy hetet töltenek most együtt. Ez idő alatt pedagógusok, pszichológusok és orvosok segítenek nekik, hogy később teljes életet élhessenek.

A bécsi egyetem pszichiátere szerint ha ezek a fiatalok nem kapnak megfelelő ellátást, eltévelyednek, alkoholhoz, drogokhoz nyúlhatnak. A beszámoló szerint minden kísérő nélkül érkező kiskorú menekült poszttraumatikus stresszben vagy depresszióban szenved, a segélyszervezet által működtetett otthon több mint negyven lakójának harmada szed lelki tüneteire gyógyszert.

A legfrissebb információk szerint az év első hat hónapjában 28 311 menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában, háromszázzal többet, mint tavaly egész évben. A legtöbben, csaknem 7700-an Szíriából, mintegy 5800-an Afganisztánból, 3800-an pedig Irakból érkeztek.

A 2014-es menekültkérelmek közül kilencezret fogadtak el. A külügyminisztérium legújabb számítása szerint idén 80 ezer kérelem benyújtása várható, és csaknem 30 ezret el is fogadnak majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése