Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Március 17. 16:25, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs

Sajtóközlemény -VERITAS-Emlékpont együttműködési megállapodás aláírás

Sajtóközlemény -VERITAS-Emlékpont együttműködési megállapodás aláírás

A két szervezet együttműködéséről megállapodást írt alá Prof. Dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója és Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Az aláíró szervezeteket a közöttük már hosszabb időre visszatekintő munkakapcsolat és a jövőben közösen megvalósítani tervezett programok és kutatások motiválták a dokumentum aláírására.

Az eseményen jelen volt Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere is.

- A hasonló időszakok kutatását végző intézmények együttműködése előreviszi a szervezetek munkáját, impulzusokat és szakmai kontrollt biztosítanak egymás számára – fogalmazta meg az együttműködés célját Prof. Dr. Szakály Sándor. A főigazgató emlékeztetett: munkatársai már a VERITAS Történetkutató Intézet létrejötte előtt értek el közösen eredményeket az Emlékpont szakembereivel, és hozzátette: a tudományban nincs vidéki és fővárosi intézmény, csak az eredmények számítanak, amelyek eléréséhez a most aláírt megállapodás további lehetőségeket biztosít.

- A tavalyi évben is több rendezvényen köszönthettük az Emlékpontban a VERITAS Történetkutató Intézet munkatársait – emlékeztetett Dr. Miklós Péter intézményvezető, utalva a Veritas Könyvek első három kötetének bemutatójára, amelyet Jeszenszky Géza professzor, az Antall-kormány egykori külügyminisztere prezentált, de júniusban, a nemzeti összetartozás napján az intézet Horthy-korszakot kutató csoportjával közösen szervezetek konferenciát - pozitív szakmai visszhang mellett. Dr. Miklós Péter szólt arról is, hogy tavaly az Emlékpont a Kodolányi János Főiskolával kötött hasonló szerződést, míg a most aláírt megállapodás tartalmáról kijelentette: a cél közös kutatások, publikációk és események együttműködésben történő megvalósítása.

- A trianoni békediktátum aláírása évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján rendez közösen konferenciát a VERITAS és az Emlékpont, amelyen a békeszerződések körüli tárgyalások ikonikus alakjának, a 170 éve született kiváló diplomata, gróf Apponyi Albert személyére fókuszálunk, a témával régóta foglalkozó Anka Lászlóval, a fővárosi intézet munkatársával együttműködve. Az államszocializmus idején Varga László, a Demokrata Néppárt egykori képviselőjének kapcsolati hálóját igyekezett feltárni a III/III-as ügyosztály, az erről készült dokumentumokból rendezünk sajtó alá válogatást Tóth Eszter Zsófiával, a VERITAS munkatársával, így a tavaly megkezdett hagyományok az idén is folytatódnak – fogalmazott Dr. Miklós Péter.

Dr. Kószó Péter alpolgármester a dokumentum aláírását követően méltatta mindkét intézmény eddigi tevékenységét és reményét fejezte ki, hogy a megállapodás adta lehetőségekkel élve a VERITAS és az Emlékpont is még eredményesebben végezheti tudományos munkáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt