Városlista
2023. november 30, csütörtök - András, Andor

Hírek

2023. Január 25. 15:23, szerda | Helyi

Római erődtől Mátyás király palotájáig

Római erődtől Mátyás király palotájáig

Visegrád története a Tornyai-múzeum régészeti sorozatában

Buzás Gergely, a MNM Mátyás Király Múzeuma igazgatója tart előadást a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozatának soron következő estjén. Január 25-én, szerdán 17 órai kezdettel a közkori magyar főváros, Visegrád erődítményeit és királyi palotáját ismerhetik meg a közgyűjteménybe ellátogatók.

A Duna-menti római védelmi rendszer egyik legfontosabb erődítménye állt már az első századtól a Sibrik-dombon, majd a IV. Bélának köszönhetően épült ki a mai várrendszer. Károly Róbert városi házából alakították ki a királyi palotát I. Lajos, majd Zsigmond uralkodása idején, amely a magyar uralkodók hivatalos székhelyévé vált. A palota második fénykorát Mátyás uralkodása alatt élte. A török alatt rommá vált épületegyüttes feltárása és helyreállítása az 1930-as évek óta tart, ma múzeumként működik.

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 29. 17:27, szerda | Kék hírek

Elítélték a tanárt, aki kiskorúval folytatott szerelmi viszonyt

Nem jogerősen tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Püspökladányi Járásbíróság azt a tanárt, aki iskolája kiskorú diákjával folytatott szerelmi viszonyt

2023. November 29. 17:26, szerda | Sport

Konferencia-liga - Szerbiában nagyot léphet a továbbjutás felé a Ferencváros

A Ferencváros csütörtökön nagy lépést tehet a továbbjutás felé, amennyiben legyőzi a Cukaricki csapatát Leskovacban a labdarúgó Konferencia-liga ötödik fordulójában.

2023. November 29. 06:00, szerda | Életmód

Magyarországon nem tervezik legalizálni az eutanáziát

Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett és nem is kívánjuk legalizálni - tudatta egy az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt folyó per kapcsán az Igazságügyi Minisztérium (IM) kedden közleményben az MTI-vel.

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld

90 százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos ital palackok visszagyűjtési aránya

Az új visszaváltási rendszerrel a mostani 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé nőhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya