Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2012. Szeptember 25. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Örökölhető a derékfájás

Örökölhető a derékfájás

A hátfájással összefüggő génhibát azonosítottak a tudósok - számol be a BBC. Minden harmadik középkorú nőnek van valamilyen problémája a gerincével, s a betegek 80 százalékánál ez az genetikai okokra vezethető vissza - állapította meg a tanulmány, amely annak járt utána, hogyan lehetséges génhibák és a fájdalom öröklése.

A kutatás keretében 4600 reumatológiai páciens vizsgáltak meg és azt találták, hogy PARK2 jelű gén összefügg a gerincproblémák kialakulásával. Szakértők szerint a gén megtalálása új utakat nyithat a betegségek kezelését illetően.

A gerincsérvet az okozza, hogy az ágyéki lemezek kiszáradnak, így veszítenek hidratáltságukból. MRI vizsgálatok során a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a PARK2 jelű gén hatással van a betegség kialakulására és az állapot alakulására.

Azt mondják, hogy az életmód és táplálkozásbeli szokások befolyásolják a a gén epigenetikus változásait. A kutatók azt remélik, hogy ez a felismerés új és hatékonyabb utakat nyithat a gerincsérv megelőzésében és kezelésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 06:00, hétfő | Életmód

Hans Zimmer az MVM Dome-ban ad koncertet jövő novemberben

Hans Zimmer a The Next Level című új turnéjával az MVM Dome-ban Budapesten is fellép 2025. november 12-én.

2024. Szeptember 15. 08:57, vasárnap | Életmód

Már több mint 20 ezer család telepíthet napelemet és energiatárolót a Napenergia Plusz Program támogatásával

Meghaladta a húszezret a támogatott kérelmek száma a modern napelemes rendszerek létesítésére ösztönző pályázaton - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.

2024. Szeptember 14. 08:46, szombat | Életmód

Főleg az ország nyugati felén okoz gondot a viharos szél

Főleg az ország nyugati felén okoz gondot a viharos szél, a legtöbbször Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegyében hívták a tűzoltókat pénteken viharkárok miatt - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Életmód

Meteorológia: ez volt a legmelegebb nyár a mérések kezdete óta Magyarországon

Az idei nyár volt a legmelegebb a mérések kezdete, 1901 óta, az évszak középhőmérséklete országos átlagban 2,7 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti évek átlagát - közölte a HungaroMet Zrt.