Városlista
2022. november 29, kedd - Taksony

Hírek

2022. Július 11. 14:52, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Rekordutasszám a balatoni vonalakon - Országos kihívással buzdít a vasúttársaság a vonatos-kerékpáros utazásra

Rekordutasszám a balatoni vonalakon - Országos kihívással buzdít a vasúttársaság a vonatos-kerékpáros utazásra

Június közepétől jelentős kínálatbővítést hozott a főszezoni vasúti menetrend.

A rekkenő hőség és a tóparton is beinduló fesztiválszezon nagyot dobott a balatoni vonatok forgalmán, minden eddiginél többen szálltak vonatra a magyar tenger irányába.

A MÁV-START adatai szerint a június 18-i nyári menetrendváltást követő bő két hétben a 2019-es 258 ezerhez és a tavalyi 310 ezerhez képest 458 ezren választották a vasutat a Balaton irányába. A szezon első két hetében a déli parton nőtt nagyobb mértékben az utasforgalom. A kerékpárosok számára is a legkedveltebb turisztikai úti cél a Balaton, ahova alapvetően minden vonaton lehet kerékpárt szállítani. A Velencei-tó, a Tisza-tó, a Pilis és Eger felé is tovább gyarapodott a kerékpárszállítás iránti érdeklődés. A biciklis turisták további inspirálására 2022. július 7-től kezdődően a vasúttársaság kerékpáros kihívást hirdet, aminek résztvevői között értékes sportáruházi ajándékutalványokat sorsolnak ki.

A MÁV-START kerékpáros aloldalán folyamatosan frissülő túralehetőségek is találhatók, többek között a Dél-Dunántúl, a Zemplén és a Dél-Alföld irányába, mely célpontokra ugyancsak jelentős kerékpáros kapacitást biztosít a vasúttársaság a Pécs, Sátoraljaújhely és Szeged felé közlekedő InterCity-vonatokban. Már az első félévben megközelítőleg félmillió kerékpárjegy kelt el. . A kerékpáros utazások megtervezését segítő kiadvánnyal készül a vasúttársaság a Balaton és a Tisza-tó térségéről, melyek július közepétől lesznek elérhetők a nagyobb vasútállomásokon, valamint az érintett térségekben közlekedő vonatokon dolgozó diákmunkásoknál.

A vasúttársaság a Balatonhoz kiemelt kerékpáros kapacitást biztosít számos járatán, a főszezoni időszakban forgalomba áll az összes kerékpárszállításra alkalmas kocsi, így alapvetően minden vonaton lehetséges a kerékpárok szállítása. A déli partra különösen ajánlott igénybe venni Budapestről a Tópart InterCity-vonatokat, illetve a Szegedről, Záhonyból és Miskolcról közlekedő közvetlen expresszvonatokat; az északi partra pedig a Budapest és Tapolca között járó Kék Hullám InterCity-ket, valamint a Budapest és Balatonfüred között közlekedő Vízipók InterRégió-vonatokat. A balatoni vonatokra az idei főszezon első heteiben 16 ezernél is többen váltottak kerékpáros helyjegyet

A Tisza-tóhoz augusztus 28-ig minden nap közlekedik Budapestről a Tisza-tó expresszvonat, valamint a nyári menetrend idején Kisújszállás és Kál-Kápolna, illetve Füzesabony és Balmazújváros között egyaránt megnövelt kerékpáros kapacitással közlekednek a vonatok. Debrecen felől a balmazújvárosi vágányzár miatt kerékpárral Kisújszálláson vagy Karcagon keresztül, átszállással lehet eljutni a tóhoz.

A Bakony felé fontos változás, hogy a Veszprém és Ajka között végzett pályakarbantartási munkálatok miatt a nyár végéig sajnos vonatpótló buszokra kell átszállni, emiatt a Bakony vasúti megközelítésére Budapest felől Veszprém, vagy Győrön át Zirc, Bakonyszentlászló, illetve Pápa ajánlott célállomásként.

A Börzsönyben, június elején Nagymaros és Zebegény között bekövetkezett hegyomlás és sárlavina miatt csak Budapest és Nagymaros között közlekednek a vonatok, azonban szinte kizárólag az új KISS motorvonatok járnak a vonalon, amelyen akár 16 kerékpár együttes szállítása is lehetséges. A Vác–Diósjenő–Balassagyarmat vonalon pedig nagy kerékpárszállító-kapacitású BDzx mellékkocsik közlekednek a turisztikailag kedvező időfekvésű vonatokban.

A Tisza-tóhoz és a Fertő-tóhoz az ország bármely vasútállomásáról egész napra érvényes, távolságtól függetlenül egységesen 420 forintért megváltható kerékpáros túrajeggyel lehet könnyen eljutni, ami automatából váltva 5 százalékos, online vagy applikációból vásárolva pedig 10 százalékos kedvezménnyel érhető el. A balatoni vasúti utazáshoz ajánlott a 400 forintért megváltható, egy útra érvényes Balaton kerékpárjegy, mellyel bármely magyarországi vasútállomásról egységes és kedvező áron szállítható a kerékpár a Balaton-menti vasútvonalak bármely állomásáig. A balatoni vonatokra kötelezően megváltandó kerékpárhelyjegyek ára a főszezonban 0 forint vagy 300 forint, jellemzően attól függően, hogy az adott vonaton sok vagy kevés kerékpárhely van. Különösen a kerékpáros csoportok részére ajánljuk a 0 forintos helyjeggyel igénybe vehető, nagy kapacitású kerékpáros kocsikkal közlekedő vonatokat.

A kerékpáros turisták inspirálására 2022. július 7-től kezdődően a vasúttársaság kerékpáros kihívást hirdet, aminek résztvevői között értékes Decathlon ajándékutalványokat sorsolnak ki. A július 7-től augusztus 21-ig tartó nyereményjátékon a részvételhez szükséges űrlapot a https://www.vasutasmagazin.hu/bicaj oldalon kell kitölteni: meg kell adni a nevet, az e-mail címet és a telefonszámot. Ugyanerre az oldalra fel kell tölteni a napi maximum egy bicajozásról készült, valamilyen sportapplikációval 10 perces átlagsebességről rögzített képernyőképet, továbbá ugyanarra a napra szóló kerékpárjegy vagy bérlet 17 karakterből álló sorszámát. Egy játékos többször is játszhat a nyereményjáték végéig naponta egy alkalommal, különböző fotókkal, kerékpárjegyenként egyszer, bérletenként naponta egyszer.


Az aktuális, országos kerékpáros ajánlatokról, túrajegyekről, illetve kapacitásokról a MÁV-START kerékpáros aloldalán lehet tájékozódni: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/nyari-menetrend-bevezetesevel-tovabb-javul-balaton-elerhetosege-orszag

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 12:48, hétfő | Helyi

Lejátszotta első mérkőzését a Kosársuli felnőtt női csapata

Lejátszotta történetének első felnőtt női bajnoki mérkőzését a Vásárhelyi Kosársuli. Az egyesület női csapata a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei bajnokságban lép pályára a következő hónapokban.

2022. November 28. 12:39, hétfő | Helyi

Vers a Peronon – adventi különkiadás

A MÁV, a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesülettel karöltve, az elmúlt években nyaranta már megszokott, peronokon hallható versek után újabb nagy fába vágja a fejszéjét.

2022. November 22. 10:52, kedd | Helyi

Újítsuk fel Európát!

Az energiamegtakarítás közös érdek

2022. November 22. 10:49, kedd | Helyi

Saját nevelésű edző a Kosársuli kispadján

Saját nevelésű edző váltja Slobodan Kalinicet a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli kispadján.